Ventspilī šomēnes sāks Kurzemes democentra jaunās ēkas būvniecību, kas ļaus paplašināt zinātnes un tehnoloģiju muzeja darbību, informēja Ventspils Augsto tehnoloģiju parka (VATP) sabiedrisko attiecību speciāliste Madara Grinvalde.

Jaunā ēka būs piebūve jau esošajai VATP ēkai. Tā dos iespēju paplašināt Kurzemes democentra darbību un ļaus vienlaicīgi uzņemt lielākas apmeklētāju grupas. Ēkai plānoti divi stāvi ar kopējo platību 595 kvadrātmetri.

Pēc Ventspils pilsētas domes ēkas un Ventspils jaunās poliklīnikas šī būs trešā pasīvā tipa publiskā celtne Ventspilī, līdz ar to pati ēka būs kā atsevišķs eksponāts, kas sabiedrībai demonstrēs iespējamos risinājumus ilgtspējīgām ēkām - ar atjaunojamo energoresersu izmantošanu, zemiem oglekļa dioksīda izmešiem un zemu energopatēriņu. Plānotais ēkas energopatēriņš apkurei atbilst pasīvās mājas standartam un ir aptuveni 10 reizes mazāks nekā pašlaik vidēji ēkām Latvijā. Piebūve būs aprīkota ar saules baterijām un kolektoriem, kā arī gaisa tipa siltumsūkni un kondicionieri. Jaunbūvi plānots nodot ekspluatācijā līdz 2016.gada 30.aprīlim.

Ēkas būvniecība iepirkuma rezultātā uzticēta būvuzņēmumam SIA "Pilsbūve", bet būvprojekta autors ir SIA "ER3".

Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 906 534 eiro, no kuriem 815 881 eiro ir Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas "Nacionālā klimata politika" līdzfinansējums, bet 90 653 eiro - pašu finansējums.

Kurzemes democentra ekspozīcija atrodas Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā 1, Ventspilī, un ir atvērta publiskai apskatei.

Zinātnes un tehnoloģiju muzejs "Kurzemes democentrs" ir interaktīvs centrs, kas bērniem, jauniešiem un ikvienam interesentam piedāvā aktīvu, izzinošu un interesantu piedzīvojumu, iepazīstot tehnoloģiju pasauli. Zinātnes un tehnoloģiju muzeja mērķis ir sniegt zināšanas apmeklētājiem par Kurzemē ražotiem tehnoloģiskiem produktiem, kā arī ar interaktīvu ekspozīciju, radošu darbnīcu un citu izglītojošu pasākumu palīdzību veicināt bērnu un jauniešu interesi par tehnoloģijām un ietekmēt karjeras izvēli par labu inženierzinātnēm un dabas zinātnēm.

Kurzemes democentrs oficiāli tika atklāts 2012. gada rudenī, bet testēšanas režīmā darbojies jau kādu laiku pirms tam.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: