Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī šonedēļ, sadarbībā ar Slīteres Nacionālā parka speciālistiem jau 10. gadu aktīvi darbojas muzejpedagoģiskā programma Putnu dienas.

Putnu dienās īpaša uzmanība tiek pievērsta gada putnam un 2015. gada galvenais varonis ir dzeltenais tārtiņš.

 

Tārtiņam patīk mitraines, tas ligzdo arī Ances un Slīteres purvos, bet lielāka skaitā Latvijā sastopams migrācijas laikā pavasarī un rudenī, arī jūras piekrastē vai uzartos laukos, kompānijā ar ķīvītēm. Kopumā Latvijā ligzdo aptuveni 240-460 pāru. Ligzdas iekārto sūnu purvu atklātajā daļā, tā ir uz zemes kā vienkārša bedrīte, kurā ieklātas sausas zāles vai lapas. Pārtiek no kukaiņiem un citiem bezmugurkaulniekiem, purvos arī no ogām.

 

Dzeltenais tārtiņš ir samērā prāvs putns- mājas baloža lielumā un pavasarī tā tērps ir īpaši spilgts. Dzeltenā tārtiņa latīniskā nosaukuma Pluvialis apricaria skaidrojums ir diezgan nepārprotams: pluvialis - "lietu nesošs (lietains)" un apricari - "nosauļot", tātad: "nosauļojies lietusnesējs". Ja "nosauļotā" nosaukuma daļa attiecas uz dzeltenīgo apspalvojumu, tad "lietus daļa" attiecas uz tautas vērojumiem, ka "tārtiņš sasauc lietu".

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: