Šogad līdz 6. aprīlim Valsts policija reģistrējusi 97 fiziskās vardarbības gadījumus skolās, kas ir par desmit gadījumiem vairāk nekā pērn līdzīgā laika posmā.

Patiesībā gan vardarbības gadījumu ir daudz vairāk, jo par tiem policija bieži netiek informēta, šodien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Šogad reģistrēti 22 emocionālās vardarbības gadījumi, kas ir par vienu gadījumu vairāk nekā pagājušā gadā.

Pēdējā laikā policija teju katru nedēļu saņem informāciju, ka kāds bērns skolā cietis no vardarbības. Konkrētus gadījumus Rinkevics atturējās minēt, taču atklāja, ka vienā gadījumā pamatskolnieki savam klasesbiedram aizdedzinājuši matus, savukārt citā cietušajam pavēlēts laizīt zemi. Šādiem pārkāpumiem ir augsts latentums, līdz ar to reālā situācija ir skarbāka un vardarbības gadījumu ir daudz vairāk. Tam par iemeslu ir, piemēram, skolas vadības vēlēšanās saglabāt skolas prestižu, vardarbību noklusējot.

Policija secinājusi, ka nereti varmāka pats bijis pazemots un vardarbības gadījumi sākušies kā parasts joks. Daļā gadījumu pusaudži uz skolu bija paņēmuši ieročus.

Policija aicina sabiedrību, tostarp skolu direktorus, sociālos pedagogus un pašvaldības vairāk iesaistīties vardarbības gadījumu aktualizēšanā un to neslēpšanā. Tāpat policija aicina sabiedrību pievērst uzmanību notiekošajam bērnudārzos, jo pirmie vardarbības "aizmetņi" jau radušies tieši šajās izglītības iestādēs un tie vēlāk pāraug daudz nopietnākos gadījumos, bērnudārzniekam jau kļūstot skolnieku. Tajā pašā laikā bērnudārzā vardarbību ir konstatēt daudz grūtāk, jo ir grūti nošķirt robežu starp spēlēšanos un reālu vardarbību, norādīja Rinkevics.

Policija arī veiks konkrētus pasākumus, lai situāciju mainītu, proti, skolu direktoriem tiks rīkotas apmācības par to, kā veidot drošu vidi skolās. Apmācību programma varētu būt gatava vasaras beigās.

Neskatoties uz vardarbības pieaugumu, pusaudžu citu izdarīto pārkāpumu skaits gan šogad samazinājies. Pateicoties Krimināllikuma grozījumiem, kas atraisīja policijas rokas cīņā ar jaunajām psihoaktīvajām vielām, šogad skolās ar narkotikām saistīti pārkāpumi bijuši vien desmit, kas ir par 18 gadījumiem mazāk nekā pagājušā gadā. Par atrašanos alkohola reibumā šogad reģistrēti 11 gadījumi, kas ir par trīs gadījumiem mazāk nekā pērn. Par smēķēšanu skolā un tās teritorijā konstatēti 23 gadījumi, kas ir par četriem gadījumiem mazāk, salīdzinot ar pagājušo gadu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: