44 Latvijas pašvaldību iedzīvotāji laikā no 2012. gada 1. janvāra līdz 2014. gada 30. jūnijam par atkritumu apsaimniekošanu pārmaksājuši kopumā 3 647 341 eiro, revīzijā secinājusi Valsts kontrole.

Atkritumu apsaimniekotāji nepareizi veikuši pārrēķinu no tonnām uz kubikmetriem un manipulējuši ar pārrēķiniem. Nepatiesus datus izmantojuši Ziemeļvidzemes reģiona atkritumu apsaimniekotāji, Jelgavas un Ozolnieku novada atkritumu apsaimniekotāji. Otra pārmaksa radusies, piemērojot dabas resursu nodokli arī atkritumiem, kas tiek šķiroti. Šāda situācija konstatēta kopumā 44 pašvaldībās, lai gan normatīvie akti paredz, ka par atkritumiem, kas nodoti šķirošanai, dabas resursa nodoklis nav jāmaksā.

Šādus nepamatotus izdevumus radījuši atkritumu apsaimniekotāji Jelgavas pilsētā, Ozolnieku novadā un Jelgavas novadā kopumā 856 156 eiro apmērā, Ventspils atkritumu apsaimniekošanas reģionā – 213 815 eiro apmērā, Vidusdaugavas atkritumu apsaimniekošanas reģionā un Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas reģionā – 468 725 eiro apmērā.

Ventspils labiekārtošanas kombināts skaidro, ka Valsts kontroles veiktās lietderības revīzijas par Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizēšanas atbilstību plānotajiem mērķiem un tiesību aktu prasībām lietā izteiktie secinājumi par pašvaldības SIA Ventspils labiekārtošanas kombināts darbību kopumā vērtējami pozitīvi.

Pašvaldības SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" , lai atkritumu radītājiem veiktu pamatotu rēķinu izrakstīšanu, kā arī noteiktu kopējo maksu par kubikmetru, ir noteicis faktiskajai situācijai atbilstošu koeficientu atkritumu apjoma no tonnām uz kubikmetriem pārrēķinam, kas bija viens no galvenajiem Valsts kontroles pārmetumiem citiem atkritumu apsaimniekotājiem. Savukārt Valsts kontroles secinājums, ka Ventspils atkritumu apsaimniekošanas reģiona atkritumu radītāji par atkritumu apglabāšanu ir pārmaksājuši, skaidrojams ar situācijas un likuma normu interpretācijas atšķirībām.

Lai turpmāk nerastos situācija, ka tiek apšaubīta pašvaldības SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" pieprasītās pakalpojuma maksas pamatotība, saskaņā ar Valsts kontroles ieteikumiem tiks veiktas izmaiņas gan poligona tarifa aprēķina kārtībā, gan precizētas maksas par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu veidojošās pozīcijas un to apmērs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: