19. decembrī Ventspils pilsētas dome apstiprināja gala redakcijas galvenajiem pilsētas attīstības plānošanas dokumentiem „Ventspils pilsētas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030. gadam” un „Ventspils pilsētas attīstības programma 2014. – 2020. gadam”.

Ventspils pilsētas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030. gadam ir pamats citu Ventspils pašvaldības un tās institūciju attīstības un teritorijas plānošanas dokumentu izstrādei, tai skaitā teritorijas plānojumam, lokālplānojumiem, attīstības programmai, kā arī budžeta sastādīšanai, projektu izstrādei, valsts, ES fondu un citu starptautisku fondu atbalsta plānošanai, ārvalstu un vietējo privāto investīciju piesaistei, kā arī pilsētas interešu aizstāvēšanai.

Ventspils pilsētas attīstības programma 2014.-2020. gadam, ietverot pašvaldības un sabiedrības nākotnes redzējumu par pilsētas attīstību, ir pamats pašvaldības budžeta sastādīšanai, projektu izstrādei, visa veida investīciju piesaistei, tai skaitā valsts un ES fondu atbalsta plānošanai, un ārvalstu un vietējo privāto investīciju piesaistei.

Šie pašvaldības attīstības plānošanas dokumenti ir Ventspils pilsētas pašvaldības vienošanās ar pilsētas sabiedrību – iedzīvotājiem, uzņēmumiem, organizācijām – par vēlamo pilsētas attīstību.

Ventspils pilsētas pašvaldības virsmērķis ir noteikts: iedzīvotāju skaita palielināšanās pilsētā. Ilgtspējīgas un integrētas pilsētas attīstības pamatā ir līdzsvarota ekonomisko, sociālo un pilsētvides aspektu mijiedarbība. Šie aspekti - ekonomika, sabiedrība un pilsētvide – un to savstarpēja mijiedarbība ir pilsētas attīstības dzinējspēki.

Pilsētas pašvaldība katra aspekta ietvaros ir izvirzījusi ilgtermiņa attīstības mērķi – nākotnē vēlamo situāciju, uz kuru ar mērķtiecīgu darbību virzīties:

  • Ekonomika - augoša daudznozaru sabalansēta ekonomika ar attīstītu globālā transporta sistēmā integrētu brīvostu;
  • Sabiedrība - izglītota, radoša, aktīva, veselīga, ģimeniska un pārtikusi sabiedrība
  • Pilsētvide - ērta, droša, pievilcīga un vidi saudzējoša dzīves un darba telpa.

Sabiedrības iesaiste notika jau attīstības plānošanas dokumentu izstrādes procesā, un to sagatavošanai tika izveidotas četras tematiskās darba grupas, kurās tika iesaistīti Ventspils pilsētas pašvaldības institūciju pārstāvji, sabiedrības, nevalstisko organizāciju un  uzņēmumu pārstāvji.

Publiskās apspriešanas laikā no 25 fiziskām, juridiskām personām un valsts iestādēm tika saņemti 81 komentāri, no kuriem 43 tika identificēti kā priekšlikumi. Katrs priekšlikums tika izvērtēts tematiskajās darba grupās, kā rezultātā 34 priekšlikumi tika ņemti vērā un iestrādāti plānošanas dokumentu pilnveidotajās redakcijās.

Ventspils pilsētas ilgtspējīgas attīstības stratēģija un attīstības programma ir pašvaldības attīstības plānošanas dokumenti, kuru izstrādes nepieciešamību nosaka Latvijas Republikas normatīvie akti. Plānošanas dokumentus izstrādāja Ventspils pilsētas pašvaldības speciālisti, pieaicinot ekspertus un veicot nepieciešamās izpētes.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: