Jau septīto reizi Ventspils Augstskolā notiks Baltijas Ģermānistu dienas, kuras organizē Ventspils Augstskola sadarbībā ar Latvijas Ģermānistu apvienību, pasākumu finansiāli atbalsta DAAD – Vācijas Akadēmiskās apmaiņas dienests.

Pasākums notiks no 30. oktobra līdz 1. novembrim un tas tiks aizvadīts vācu valodā. Šī gada tēma – „Valodas un literatūras loma politiskajā komunikācijā”.

 

2014. gads noris dažādu politisko notikumu gaisotnē. Tie ir gan aktuālie politiskie notikumi Eiropā, piemēram, Eiropas Parlamenta vēlēšanas, situācija Ukrainā, Saeimas vēlēšanas Latvijā, gan arī vēsturiskās atceres dienas, piemēram, Pirmā pasaules kara sākuma 100. atceres diena, Berlīnes mūra krišanas 25. gadadiena, kā arī Baltijas valstu neatkarībai nozīmīgā Baltijas Ceļa 25. piemiņas diena. Politiskos notikumus pārsvarā verbalizē ar valodas palīdzību, tos uztver un dažādi interpretē saziņā ar līdzcilvēkiem. Valoda ir fundamentāls politiskā satura, notikumu un sakarību verbalizācijas un savstarpējās apmaiņas instruments.

Pētījumi, kas veltīti valodas un politikas mijiedarbībai, kā arī politisko mērķu sasniegšanas nolūkā organizētai verbālajai saziņai, aptver gan valodniecības, gan literatūrzinātnes perspektīvas. Tās būs galvenās diskusiju tēmas Baltijas Ģermānistu dienās 2014.

Foruma moto ir „Deutsch – Mittel und Wege für die Zukunft”.

Baltijas Ģermānistu dienās laipni gaidīti ir studenti, docētāji, ģermānisti, tulkotāji, absolventi, skolotāji, Vācijas institūciju pārstāvji Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, vācu biedrības Latvijā, kā arī visi, kas interesējas par vācu valodu, kultūru, literatūru un Vācijas-Latvijas sadarbību.

Baltijas Ģermānistu dienu ietvaros notiks forums par valodas un politikas saistību, kas paver plašas diskusiju un pētniecības iespējas. Ar plenārreferātiem šogad uzstāsies profesors Joahims Šarlots (Drēzdenes Tehniskā universitāte), Martins Klēkers (Osnabrikas Universitāte) un Markuss Hēfners (VAAD informācijas centrs Rīgā).

Otrā diena ir paredzēta studentu konferencei „Baltijas valstu studenti pēta vācu valodu un literatūru”. Latvijas, Igaunijas un Lietuvas studenti prezentēs savus pieredzes ziņojumus, studiju darbus, projektus utt. Dalībniekiem no Baltijas valstīm iespēju robežās tiks segti ceļa un nakšņošanas izdevumi.

Iepriekš jāpiesakās, rakstot uz e-pasta adresi latvga@gmai.com vai pa pastu Agnese Dubova, Latvijas Ģermānistu apvienība, Inženieru 101a, LV-3601, Ventspils, Latvija ar norādi "Baltijas Ģermānistu dienas 2014" līdz 2014. gada 9. oktobrim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: