Šonedēļ Ventspilī ieripos elektromobiļi, kas iegādāti Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) līdzfinansētā vides aizsardzības projekta „Siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšana transporta sektorā – atbalsts elektromobiļu un to uzlādes infrastruktūras ieviešanai” ietvaros.

Svinīgs jauno braucamrīku testēšanas pasākums, piedaloties Ventspils pilsētas domes pārstāvjiem, notiks 1. oktobrī plkst. 13:00 Reņķa dārza auto stāvlaukumā. Tajā aicināts piedalīties ikviens interesents.

 

Kopā Ventspilī ir iegādāti astoņi modernie transporta līdzekļi - mazās klases Volkswagen E-UP, kuri darbojas tikai uz elektrību, līdz ar to, neradot CO2 izmešus. Četrus no tiem iegādājās Ventspils pašvaldība, bet četrus – Ventspils brīvostas pārvalde.

 

Šie videi draudzīgie un ekonomiski izdevīgie pārvietošanās līdzekļi pašvaldībai izmaksāja katrs pa 8 155 eiro, jo lielāko daļu elektromobiļa vērtības - 18 500 eiro, sedza Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta piešķirtais līdzfinansējums. Kopējā automašīnas vērtība ir 26 655 eiro, kur iekļauta arī tā uzlādes iekārta, ziemas riepu komplekts un piecu gadu garantija.

 

Tukšu elektromobiļa akumulatoru ar uzlādes iekārtu ir iespējams uzlādēt aptuveni sešu stundu laikā, bet izmantojot parasto 220 V kontaktligzdu, tas aizņem aptuveni 10 stundas.

 

Ar pilnībā uzlādētu akumulatoru Volkswagen E-UP spēj pievarēt līdz 160 km garu braucienu. Tā, pēc ražotāja aprēķiniem, ir pietiekama distance ikdienas lietojumam, ja ņem vērā, ka aptuveni 80% no visiem motorizēto transportlīdzekļu lietotājiem Latvijā vidēji nobrauc līdz 50 km dienā. 100 km/h lielu ātrumu šādas markas un modeļa elektromobilis sasniedz 12,4 sekundēs, bet maksimāli tas var sasniegt 130 km/h.

 

Auto elektrības patēriņš uz 100 km ir aptuveni 12 kilovati, kas saskaņā ar esošām elektrības cenām sastāda aptuveni 2 eiro. Ja pieņem, ka benzīna automašīna, braucot pa pilsētu, tērē vidēji ap 10 litru benzīna, kas izmaksā ap 13 eiro uz 100 km, tad ekonomija uz nobrauktiem 100 km ar elektromobili ir 11 eiro, bet uz 1000 km - jau 110 eiro.

 

Automašīnai ir automātiskā ātruma kārba, un braukšana ar to ir vienkārša, taču šāds transporta līdzeklis ir vairāk piemērots mazu un biežu distanču veikšanai. Tieši tādēļ jaunos elektromobiļus paredzēts nodot lietošanā tiem pašvaldības darbiniekiem, kuri ikdienā veic kontrolējošas un uzraugošas funkcijas, apsekojot pilsētas objektus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: