Moderni aprīkotā Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas laboratorija čakli strādā visu diennakti. Tiek veiktas izmeklēšanas gan slimnīcas pacientiem un traumpunktā nokļuvušajiem, gan arī ambulatorajiem pacientiem.

Slimnīcas laboratorija apkalpo līdz 200 cilvēkiem dienā, ik dienu veicot vairāk nekā tūkstoš testu. Lai veiktu šo lielo darba apjomu, laboratorijā strādā 25 cilvēki – pieci ārsti, 16 laborantu, divi reģistratori un divi sanitāri. Personāls regulāri pilnveido savas zināšanas, apmeklējot konferences, lekcijas un kursus.

 

Laboratorijas nodaļas vadītāja Kristīne Primaka stāsta, ka pārsvarā laboratorija apkalpo ambulatoros pacientus, kam analīzes nozīmējis ģimenes ārsts vai speciālists. Ambulatorā pieņemšana notiek no plkst. 8 līdz 16. Tāpat analīzes tiek veiktas slimnīcā nonākušajiem pacientiem.

 

Laboratorijas piedāvātie pakalpojumi ir ļoti plaši – tiek veiktas mikrobioloģiskās, imunoseroloģiskās, hematoloģiskās un klīniskās analīzes. Tiek piedāvātas arī hormonu analīzes, tai skaitā var testēt dzimumhormonus un vairogdziedzera hormonus, bet, ja cilvēks sūdzas par sāpēm krūšu rajonā, viņam steidzami nosaka kardiomarķieri, lai konstatētu, vai pacientam nedraud miokarda infarkts. Tāpat laboratorijā nosaka onkomarķierus, kas norāda uz onkoloģiskajām saslimšanām. Visbiežāk nākas veikt dzemdes kakla vēža diagnostiku, tāpat izmeklējumos var noteikt, vai neattīstās ādas vēzis, tai skaitā izplatītā melanoma. Ir iespējami arī daudzi citi specifiski analīžu veidi, piemēram, lai konstatētu, vai pacientam ir nieru saslimšana. Laboratorija neplāno apstāties savā attīstībā. Tuvākajā laikā būs iespēja noteikt arī vitamīna D trūkumu organismā, kā arī plašāka spektra hormonu rādītājus.

 

Laboratorija ir aprīkota ar modernām iekārtām, kuru iegādei pēdējos pāris gados finansējumu piešķīrusi gan Ventspils pašvaldība, gan arī izmantoti ES struktūrfondu līdzekļi. Personāla rīcībā ir mūsdienīgas iekārtas, tai skaitā analizatori, kas īsā laikā nodrošina rezultātu iegūšanu. Lai izslēgtu inficēšanās risku, paraugu ņemšanai tiek izmantotas vienreizējas lietošanas sistēmas.

 

Lai veiktie izmeklējumi atbilstu visaugstākajai kvalitātei, katru dienu laboratorija veic iekšējās kvalitātes kontroles pasākumus. Turklāt divas reizes gadā ventspilnieku darbu vērtē arī Somijā, jo laboratorija piedalās starptautiskās kvalitātes kontroles programmā Labquality. Lai analīzes varētu veikt labā kvalitātē, svarīgi arī pašiem pacientiem pareizi sagatavoties analīzēm. Piemēram, veicot bioķīmiskos testus, pacientam vēlams būt tukšā dūšā, īpaši tas attiecas uz lipīdu spektra izmeklēšanu. Informāciju par to, kā sagatavoties analīzēm, var izlasīt arī slimnīcas mājaslapā ziemelkurzemesslimnica.lv, sadaļā Laboratorija.

 

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne informē, ka, lai paaugstinātu laboratorijas servisu un kvalitāti, tuvākajā laikā ir iecerēta laboratorijas nodaļas modernizācija un reorganizācija. Šobrīd tiek meklēti arhitektoniskie risinājumi, lai visi laboratorijas pakalpojumi būtu vienuviet. «Vienlaicīgi plānojam paplašināt arī piedāvāto analīžu pakalpojumu klāstu, jo laboratorija ir viens no galvenajiem fundamentālajiem pakalpojumiem diagnostikā, kam jābūt operatīvam un kvalitatīvam,» uzsver Alīda Vāne.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: