ASV prezidenta Baraka Obamas vizīti Igaunijā varēs uzskatīt par lietderīgu no Latvijas interešu viedokļa tādā gadījumā, ja tiks panāktas vienošanās par praktisku palīdzību no ASV puses sociālekonomiskās situācijas stabilizēšanai Latvijā saistībā ar sekām, ko rada rietumvalstu noteiktās sankcijas Krievijai un Krievijas atbildes sankcijas.

Šādu viedokli preses konferencē pauda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"Situācija Eiropas austrumu zonā aizvien vairāk pasliktinās. Ar ģeopolitisko cīņu saistītie riski pieaug, un man personīgi nepatīk tā situācija. Šajā kontekstā ir svarīga ASV prezidenta Obamas vizīte Tallinā," atzina Lembergs.

Obamas interesēs, kā norādīja Lembergs, esot izvietot Igaunijā un Latvijā ASV karaspēku. "Skaidrs ka tur nebūs nekādu domstarpību no Igaunijas un Latvijas puses par šāda karaspēka izvietošanu. ASV ļoti svarīgi pēc iespējas pietuvināt savu karaspēku pie Krievijas robežas. To var saukt par sanitāro koridoru, bet var arī saukt par placdarmu. Kā tas tālāk iespaidos ģeopolitisko situāciju ne Ukrainā, bet jau Baltijas valstīs, Krievijas pierobežā un Baltijas jūrā, to rādīs laiks," sacīja Lembergs.

Tomēr Ventspils mērs no Obamas vizītes sagaidot konkrētus rezultātus no Latvijas ekonomisko interešu viedokļa. "Es ceru, ka vizītes sagatavošanas laikā ir panāktas vienošanās un tās tiks publiski paziņotas Obamas vizītes laikā vai tūlīt pēc tās."

Ventspils mērs cer, ka "pirmkārt, Obama ir atvedis vēstījumu par to, ka Latvija saņems no ASV tā saucamā palīdzības fonda, ko solīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), naudu, lai Latvijai kompensētu sociālekonomiskos zaudējumus sakarā ar sankcijām, kādas Rietumi pielieto pret Krieviju un Krievija attiecīgi pret Rietumiem".

Tāpat Lembergs no Obamas vizītes sagaidot vēstījumu, kādā veidā ASV stimulēs NATO militāri rūpnieciskā kompleksa veidošanu Latvijā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: