No 2015. gada, veidojot pārtikas pakas trūcīgajiem, nebūs jāizmanto tikai valsts uzkrājumā esoši intervences produkti - varēs izvēlēties arī pārtiku ārpus šo produktu klāsta, šodien žurnālistiem pastāstīja Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Viņa gan atzina, ka, izvēloties produktus, būs jāievēro, lai tie būtu vienkārši pagatavojami, sasniegtu noteiktu uzturvērtības līmeni un būtu pēc iespējas ilgāk derīgi. Tas sašaurinās izvēles iespējas, teica Jaunzeme.

"Centīsimies, lai produktu klāsts būtu daudzveidīgāks, bet nevarēsim izvēlēties, piemēram, jogurtu un gaļu. Programma neparedzēs arī dārzeņus, augļus un citus ātri bojājošos produktus," sacīja LM pārstāve.

Pārtikas pakas visā Latvijā būs vienādas, proti, tās tiks iepirktas centralizēti bez iespējas pašvaldībām izvēlēties to saturu. Tieši kādi produkti tajās tiks iekļauti, vēl nav zināms.

Jaunzeme uzsvēra, ka šī pārtikas palīdzības programma nav paredzēta pilnīgai trūcīgo iedzīvotāju nodrošināšanai ar pārtiku. "Ir jāmeklē arī darbs un jāstrādā. Jālemj arī par brīvpusdienu nodrošināšanu bērniem līdz ceturtajai klasei. Netiek plānots, ka no šīs programmas būs būtisks tautsaimniecisks labums. Tā ir krīzes palīdzība, kas domāta kā atbalsts grūtā brīdī," viņa teica.

Jūlijā Latvijā bija 64 000 trūcīgo personu un jau ilgstoši šo cilvēku skaitam ir tendence samazināties, skaidroja Jaunzeme. Savukārt fonds gadā paredz pārtikas atbalstu vidēji 93 000 cilvēku, kas nozīmē, ka faktiski palīdzību varētu saņemt visas trūcīgās personas, viņa norādīja.

Šobrīd tiek plānots, ka pārtikas pakas izsniegs katram trūcīgajam cilvēkam, nevis mājsaimniecībai kā vienam veselumam. Tomēr pašvaldībai plānots paredzēt tiesības izvērtēt, vai tiešām katram ģimenes loceklim, piemēram, 12 cilvēku mājsaimniecībā, ir nepieciešama pārtikas paka, teica Jaunzeme.

Plānots, ja izziņa par trūcīgās personas statusu būs izsniegta uz trim mēnešiem, šajā laikā persona varēs saņemt divas pārtikas pakas, ja uz sešiem mēnešiem - četras pakas, uz deviņiem mēnešiem - sešas pakas.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: