DŽONS KŪPERS ir kosmopolīts vistiešākajā šī vārda nozīmē. ASV un Lielbritānijas pilsonis, žurnālistikas profesors, pasniedzējs, pētnieks – viņš saskaitījis, ka pabijis 57 pasaules valstīs, bet vairāk nekā 20 no tām dzīvojis īsāku vai garāku laika periodu. Savos 66 gados Džons kopā ar sievu Nailu pārcēlies uz Ventspili, kas, iespējams, pieliks punktu viņa garajam ceļojumam pa valstīm un kontinentiem.

Pastāstiet, ar ko jūs nodarbojāties pirms pārcelšanās uz Ventspili un kas jūs šurp atveda.

– Pirms pārcelšanās uz Ventspili biju pasniedzējs augstākajās mācību iestādēs Vidusāzijā – vispirms Kirgīzijā, pēc tam Kazahstānā, Almati Menedžmenta universitātē. Uzvarēju konkursā un kļuvu par starptautiskās žurnālistikas katedras vadītāju. Mana pamatprofesija ir žurnālistika un plašsaziņas līdzekļi. ASV es aizstāvēju zinātņu doktora grādu un daudz nodarbojos ar pētniecisko darbu. Viens no maniem pētījumiem bija veltīts informācijas plūsmai internetā. Un tā radās ideja uzsākt biznesu – izveidot datu bāzes par informācijas plūsmu internetā akadēmiskajiem darbiniekiem. Mans bizness nebūs domāts visiem, bet tikai profesoriem – tādiem, kā es pats.

Vai tas nozīmē, ka profesori saskaras ar problēmām atrast internetā vajadzīgo informāciju?

– Viņiem nav problēmu ar informācijas atrašanu, taču viņiem ir lielas problēmas ar laika trūkumu. Tādēļ gribu apkopot visu labāko un vērtīgāko informāciju vienuviet, lai jebkurš profesors, students vai pētnieks varētu ātri iegūt sev nepieciešamo. Tas ir pilnīgi jauns biznesa paveids.. Nedomāju, ka man būs viegli izveidot savu produktu, tādēļ ka neesmu eksperts datortehnoloģiju un programmu jomā, tikai lietotājs.

Kādēļ izlēmāt ar šo biznesu nodarboties tieši Ventspilī?

– Gribēju ar to nodarboties Kazahstānā, jo biju iemīlējis šo valsti. Taču diemžēl tur ir ļoti liela korupcija. Almati universitātē man bija studenti no Latvijas, kas tur mācījās apmaiņas programmās. Tā es uzzināju par jūsu valsti. Pagājušogad mēs ar sievu pirmo reizi atbraucām uz Latviju. Mēs vienkārši gribējām iepazīties ar jūsu valsti. Bet šogad šurp atbraucām jau mērķtiecīgi, lai uzsāktu savu biznesu.

Visu interviju lasiet 30. jūlija laikrakstā "Ventas Balss"!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: