Vasarā palielinās PSIA Ventspils siltums klientu interese par karstā ūdens cirkulācijas maksu. Mūsu mērķis ir apmierināts klients, tādēļ svarīgi, lai iedzīvotāji saprastu, kāpēc jāmaksā par cirkulāciju un kā šī maksa tiek aprēķināta.

Kas ir maksa par cirkulāciju?

Atvērt karstā ūdens krānu un uzreiz saņemt karsto ūdeni šķiet pašsaprotami, bet patiesībā tas ir komforts, kas rada zināmas izmaksas.Lai, atgriežot karstā ūdens krānu, iedzīvotāji savos dzīvokļos uzreiz saņemtu karsto ūdeni, tam visu laiku ir jācirkulē mājas iekšējā sistēmā. Karstais ūdens tiek sagatavots dzīvojamo māju siltumpunktos. Cirkulējot pa sistēmu, ūdens atdziest, un tas atkārtoti ir jāuzsilda, lai nodrošinātu siltumpunktā ieregulēto ūdens temperatūru.Maksājot par karstā ūdens cirkulāciju, iedzīvotāji norēķinās par siltumenerģiju, kas patērēta, lai uzturētu karstā ūdens temperatūru ēkas kopējā cirkulācijas sistēmā – stāvvados, siltummezglā, pagrabā, bēniņu cauruļvados un dvieļu žāvētājos, ja tādi ir.

 

Kā tiek aprēķināta un sadalīta maksa par cirkulāciju?

Siltumenerģiju karstā ūdens cirkulācijai aprēķina kā starpību starp ēkas siltumenerģijas skaitītāja uzskaitīto un visu ēkas dzīvokļu karstā ūdens sagatavošanai izlietoto. Šobrīd Ventspilī cirkulāciju aprēķina saskaņā ar Ministru kabineta izdotajiem noteikumiem. Cirkulācijas sistēma ir ēkas kopīpašums, tādēļ izdevumi par tās uzturēšanu tiek sadalīti vienādās daļās starp visiem dzīvokļu īpašniekiem. Par cirkulāciju ir jānorēķinās visiem, neatkarīgi no tā, vai norēķina periodā dzīvoklī ir vai nav izmantota iespēja lietot karsto ūdeni.Iedzīvotājiem ir tiesības lemt par citu cirkulācijas maksas sadalījuma veidu, par to vienojoties ēkas kopsapulcē.

 

Kas ietekmē maksu par cirkulāciju?

Maksājuma lielums par cirkulāciju ir atkarīgs no siltumenerģijas tarifa, ēkas kopējā siltumskaitītāja fiksētā siltumenerģijas patēriņa, uzskaitītā karstā ūdens patēriņa, karstā ūdens temperatūras sistēmā, cauruļvadu tehniskā stāvokļa un cirkulācijas sistēmas izbūves īpatnībām. Maksājumu par cirkulāciju būtiski var ietekmēt arī iedzīvotāju nekorekti uzrādīts karstā ūdens patēriņš.

 

Kā samazināt maksu par cirkulāciju?

Cirkulācijas izmaksas ir iespējams samazināt, kontrolējot mājas kopējo siltumenerģijas patēriņu un sakārtojot ēkas iekšējo siltumapgādes sistēmu. Pastāv iespēja ieregulēt un mainīt karstā ūdens temperatūru, sūkņu ieslēgšanas laiku un citus siltumpunkta režīma parametrus. Lai cirkulācijas maksa būtu maksimāli precīza un siltuma piegādātājs varētu objektīvi aprēķināt cirkulācijai izlietoto siltumu, nepieciešams sakārtot karstā ūdens patēriņa uzskaiti. Iesakām uzstādīt attālinātas nolasīšanas sistēmu ūdens skaitītājiem dzīvokļos visā mājā. Ikviens no šiem risinājumiem ir pašu iedzīvotāju un pārvaldnieku kompetencē.

 

Siltumapgādes uzņēmums bieži tiek vainots par maksājumu apmēriem un lielu ēkas patēriņu. Svarīgi ir nodalīt atbildības robežas. Uzņēmums atbild par kvalitatīvu siltumenerģijas piegādi līdz mājas ievadam un aprēķinu veikšanu. Ventspils siltums var saražot un piegādāt klientiem maksimāli lētu siltumenerģiju, bet nevar ietekmēt ēku siltumenerģijas patēriņu. Savukārt iemeslus, kādēļ ēka patērējusi tik daudz siltumenerģijas vai kādēļ dzīvoklī ūdens ir remdens, jāmeklē mājas iekšienē. Lai samazinātu maksājumus par siltumenerģiju, šajā procesā aktīvi jāiesaistās visām pusēm savas atbildības robežās. Iedzīvotājiem ir jāapzinās, ka, kamēr ēkas iekšējā siltumapgādes sistēma nav sakārtota, maksājumi par siltumenerģiju nesamazināsies. Lēmums par sava īpašuma sakārtošanu un dzīves kvalitātes uzlabošanu ir jāpieņem dzīvokļu īpašniekiem kopā ar pārvaldnieku.

 

Aicinām iedzīvotājus apmeklēt mūsu mājaslapu www.ventspilssiltums.lv, kur iespējams iepazīties ar atbildēm uz biežāk uzdotajiem jautājumiem!

Attēlā uzskatāmi parādītas katras iesaistītās puses atbildības robežas.

Kopš 2013. gada 1. decembra Ventspilī spēkā ir siltumenerģijas tarifs 59,58 EUR/MWh (bez PVN), kas ir par 5,7 % zemāks nekā pagājušā gadā.

Iedzīvotāju ievērībai!

Cirkulācijas izmaksas dažādās ēkās salīdzināt nav korekti, jo patēriņš ir saistīts arī ar katras ēkas cirkulācijas sistēmas izbūves īpatnībām, tehniskā stāvokļa un siltuma zudumiem.

Ātri, ērti un vienkārši!

Izmantojiet iespēju un saņemiet informāciju par aprēķināto maksājumu e-pastā. Sūtiet pieteikumu uz siltums.abonenti@ventspils.lv, norādot:

1. vārdu, uzvārdu;

2. adresi;

3. e-pasta adresi;

4. klienta numuru (ja ir zināms);

5.kontaktālruni.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: