No 11. līdz 16. augustam Ventspilī norisināsies IX Mūsdienu ritma mūzikas festivāls meistarklases “Ventspils Groove”, kurā piedalīties aicināti dažādu paaudžu un iepriekšējas sagatavotības dalībnieki.

Pieteikuma anketa ŠEIT!

Ventspils Mūzikas vidusskola kopā ar Ventspils Domes Kultūras centru uztur tradīciju - ritma mūzikas festivālu, kas tiek organizēts kā piecu dienu vasaras nometne un meistarklases Ventspilī. Laika gaitā meistarklašu ikdiena tika papildināta ar Jam Session un vairākiem meistarklašu dalībnieku un pasniedzēju koncertiem, pārtopot par festivālu “Ventspils Groove”.

Ventspilī ir pasnieguši un uzstājušies džeza profesionāļi no Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Somijas, Igaunijas, Francijas un ASV. Līdzās ārvalstu māksliniekiem meistarklases ir pasnieguši tādi izcili Latvijas mūziķi, kā Viktors Ritovs, Inga Bērziņa, Madars Kalniņš, Deniss Paškēvics, Jolanta Gulbe, Raimonds Macats. Divus gadus meistarībā dalījās Bērklijas Mūzikas koledžas mācību spēks, Bobija Makferina līdzgaitnieks, dziedātājs Džoijs Bleiks.

2013. gadā notika meistarklases, kurās piedalījās 80 audzēkņi no visas Latvijas. Festivāla koncertus apmeklēja ap 500 klausītāju.

Meistarklašu dienaskārtība plānota sekojoši: priekšpusdienā - praktiskās nodarbības pie dažādu specialitāšu pasniedzējiem, pēcpusdienā - audzēkņu muzicēšana ansambļu sastāvos. Darbs ar dalībniekiem tiks organizēts atbilstoši viņu priekšzināšanu līmenim, izvēlētajai specialitātei un skaitam.

Festivāla - meistarklašu ietvaros notiks vairāki koncerti ar profesionālu Latvijas un ārzemju džeza mūziķu piedalīšanos un gala koncerts. Sestdien dienas koncertā dažādos sastāvos muzicēs gan ārzemju, gan vietējie pasniedzēji un meistarklašu dalībnieki. Sākot ar ceturtdienu, vakaros, Ventspils Kultūras centrā notiks tradicionālais Jam session.

Gala koncertā uzstāsies soliste  Meike van der Vēra, kura kā apdāvināts bērns tika pamanīta ļoti agrā vecumā. Vēl būdama pavisam maza meitenīte, viņa skaidri apzinājās, ka vēlas kļūt par dziedātāju. Meike ir brīnišķīgas balss īpašniece. Dziedātāja ir ļoti pieprasīta gan dzimtajā Nīderlandē, gan arī ārzemēs. Ir mācījusies pie izciliem pedagogiem un uzstājusies neskaitāmos sastāvos, bet slavu guva uzvarot populārajā konkursā “The Voice Of Holland” pēc kura nāca lielā skatuves pieredze - tostarp pilnībā izpārdodot četrus solo koncertus leģendārajā “Heineken” Mūzikas hallē. Dziedātājas repertuārs sastāv no džeza, soulmūzikas un popmūzikas
sakausējuma.

Pavadošā grupa: Thomas Bekhuis - ģitāra, Edvīns Ozols - bass, Ritvars Garoza - taustiņinstrumenti, Artis Orubs - perkusijas.

Meistarklašu pasniedzēji:

Karl-Martin Almqvist (Zviedrija) - saksofons
Karls-Martins Almkvists - saksofonists un komponists ir neatkārtojama personība mūsdienu Zviedrijas džeza pasaulē. Studējis Malmē un Ņujorkā, kur pavadījis vairākus gadus sadarbojoties ar Bobu Minceru, Džordžu Garcone, Ričiju Bairahu un Redžiju Vorkmanu. Deviņdesmito gadu otrā pusē atgriezies Zviedrijā un darbojās Stokholmā. Kā solists un dažādu grupu sastāvu dalībnieks ir piedalījies lielākajos Zviedrijas džeza notikumos. Mākslinieks ir uzkrājis lielu pieredzi koncertējot visā pasaulē.

Carl Winther (Dānija) - taustiņinstrumenti
Karls tiek saukts par Dānijas jaunās mūziķu paaudzes supertalantu. Ar mūziku sācis nodarboties sešu gadu vecumā. Guvis uzvaras neskaitāmos konkursos, saņēmis balvas un stipendijas. Karls ir sadarbojies ar Dānijas izcilākajiem džezmeņiem kā arī ar pasaulē atzītiem mūziķiem.

Johnny Åman (Somija) - bass
Džonijs studējis Malmē Zviedrijā un šobrīd ir viens no pieprasītākajiem basa spēlētājiem Zviedrijā. Uzstājies neskaitāmos sastāvos ar prominentākajiem Zviedrijas mūziķiem.

Ivars Arutjunjans (Latvia) - sitaminstrumenti
Absolvējis Rīgas Doma kora skolu, šobrīd studē Kopenhāgenas Ritma mūzikas konservatorijā. Būdams gados jauns, Ivars ir uzkrājis lielu koncertpieredzi uzstājoties visā Eiropā, kā arī Tanzānijā.

Brian Zalmijn (Nīderlande) - vokāls
Braiens Zalmijns studēja dziedāšanu Roterdamas “Codarts Pop” akadēmijā – augstākā līmeņa konservatorijā, kur māca popmūziku, džezu un pasaules mūziku. Šobrīd Braiens Zalmijns ir šīs izglītības iestādes mācību spēks. Būdams aktīvs izpildītājmākslinieks, dziedātājs ir piedalījies vairākos komerciālos projektos. Braiens ir izveidojis pats savu ierakstu studiju, kur top ne tikai vokālās mūzikas ieraksti, bet arī ieraksti reklāmas rullīšu izgatavošanai – ierakstu producēšana ir kļuvusi par mākslinieka otro specialitāti.

Flávio Silva (Brazīlija) - ģitāra
Flávio Silva ir jaunās paaudzes brazīļu komponists. Ģitārspēli studējis Brazīlijā. Flávio ir uzstājies kopā ar ļoti daudziem talantīgiem un pazīstamiem mūziķiem. 2014. gadā ir iznācis mākslinieka debijas albums, kurā parādās viņa prasme komponēšanā, aranžēšanā un ģitārspēlē.

Apskati foto no pagājušā gada festivāla ŠEIT un ŠEIT!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: