Vasarnīcu rajonā Pīpiķos atrodas ap 140 vasaras māju. Sākusies aktīvā atpūtas sezona. Diemžēl neviens no vasarnīcu saimniekiem nav noslēdzis līgumu par atkritumu apsaimniekošanu.

Pārbaudot apkārtējo teritoriju, redzams, ka meža malā pirms vasarnīcu ciematiņa ir izgāzti sadzīves atkritumi. Tātad nav tā, kā apgalvo dažs labs vasarnieks, – ka visus atkritumus aizvedot uz pilsētu. Kaudzē var sazīmēt pat daļas no lielgabarīta atkritumiem. Tas, ka atkritumus nav atveduši svešinieki, arī ir skaidrs – pašu kaimiņi tos sarūpējuši. Atkritumu apsaimniekotājs – Labiekārtošanas kombināts – sniedzis informāciju par to, ka Pīpiķu vasarnīcu rajonā nav noslēgts neviens līgums par atkritumu savākšanu. Atsevišķās reizēs tiek pieprasīts lielais septiņu kubikmetru ietilpības konteiners. Šajā sezonā tāds pieprasīts vienu reizi.

Komunālinženiere Mārīte Zīberte atgādina, ka šķirotus atkritumus bez maksas iespējams nodot arī šķiroto atkritumu savākšanas laukumos Jēkaba un Siguldas ielā.

Zīberte norāda, ka vasarnīcu un mazdārziņu īpašniekiem tāpat ir jāslēdz līgums ar atkritumu apsaimniekotājiem. Ja dzīvošanai vasaras mājiņā ir sezonāls raksturs, līgumu iespējams noslēgt tikai uz atpūtas sezonu.

Zīberte pastāsta, ka pirms Lielās talkas Pīpiķu vasarnīcu rajonā izsniegts ap 150 atkritumu maisu, taču savākti no tiem – vien 15. «Grūti pateikt, vai atkritumi bija no paša pagalmiem vai no apkārtnes mežiem un ezera piekrastes,» saka Zīberte.

Pavisam nesen Pīpiķu iemītnieki protestēja pret stabu ierakšanu meža ceļā, kas uz vasarnīcu rajonu ved no laivu bāzes puses. «Tādējādi tiek aizkavēta atkritumu izgāšana mežā. Iepriekšējos gados netālu no strauta bija izveidota īsta izgāztuve. Organizējām to izvešanu, bet atkritumi krājas atkal,» stāsta komunālinženiere.

«Kāpēc sabiedrībai jāmaksā par citu saražoto atkritumu apsaimniekošanu?»

Arī atpūtas vietās, vasaras mājās un vasarnīcās jābūt konteineriem – pretējā gadījumā krāsies atkritumu kaudzes mežos.

Foto paraksts: Pavisam svaiga atkritumu kaudze tuvējā mežiņā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: