Nesen notika Latvijas Ķirurgu asociācijas zinātniski praktiskā izbraukuma sēde, kurā ventspilnieki dalījās savā pieredzē inovatīvu operācijas metožu ieviešanā.

Izbraukuma sēde Ventspilī bija veltīta resnās zarnas laparoskopiskajai ķirurģijai, kurā ventspilnieki ir apguvuši pašas jaunākās operēšanas tehnoloģijas. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenais ārsts Dainis Gīlis atgādina, ka pirms vairākiem gadiem slimnīcai iesākās sadarbība ar dr. Igoru Iesalnieku, kurš strādā Vācijā un ir specializējies resnās zarnas laparoskopijas operācijās. Šī projekta ietvaros dr. Iesalnieks ir braucis uz Ventspili, lai kopīgi veiktu operācijas un konsultētu mūsu mediķus. Tāpat arī mūsu ķirurgi braukuši pēc pieredzes uz Vāciju, tai skaitā diagnosts Andris Kārkliņš, kurš apguvis izmeklēšanas metodes, lai diagnosticētu resnās zarnas saslimšanas. Latvijā šāda veida operācijas nav attīstītas un ventspilnieki šajā jomā ir līderi. Tādēļ mūsu slimnīcas ķirurgiem ir, ko kolēģiem stāstīt un dalīties pieredzē.

 

Operācijas ar laparoskopijas metodi ir pacientam saudzējošas. Tās tiek veiktas caur minimāliem griezumiem, ķermenī ievadot instrumentu ar kameru, kas ļauj ārstam operācijas gaitu vērot monitorā. Šādas operācijas būtiski samazina sāpes pēcoperācijas periodā un pacientam ļauj ātrāk atgriezties ikdienas dzīvē.

 

Sēdes darba kārtībā bija vairākas klīnisko gadījumu demonstrācijas, kuru laikā Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas ķirurgi Ēriks Čēms, Ģirts Štekerhofs un Jurijs Krupnovs kolēģiem izstāstīja konkrētus gadījumus – kā tika diagnosticēts, kā izoperēts, kāda bijusi pēcoperācijas aprūpe un kādi ir rezultāti. Tāpat tika atbildēts uz kolēģu jautājumiem. «Protams, varam jau operēt arī vienkāršāk, taču vienmēr ir jātiecas uz tām labākajām metodēm,» noslēdzot savu uzstāšanos, sacīja dr. Čēms, ar humoru komentējot attēlu, kurā viņš redzams ar motorzāģi.

 

Tāpat ar referātu zinātniski praktiskajā sēdē uzstājās dr. Iesalnieks, kurš šobrīd strādā Minhenes klīnikā Vācijā. Viņš ir dzimis Ventspilī un Ventspils slimnīca bija viņa prakses vieta kā studentam. Dr. Čēms un dr. Štekerhofs bija viņa pirmie skolotāji, bet dr. Jurijs Krupnovs – viņa kursabiedrs. Šie arī ir galvenie iemesli, kādēļ Iesalniekam izvērtusies veiksmīga sadarbība tieši ar Ventspili.

 

FOTO: Klīnisku gadījumu no savas pieredzes kolēģiem demonstrē ķirurgs dr. Čēms.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: