Galvenais bērnu smēķēšanu ierobežojošais faktors ir cena, - ja cigarešu paciņa maksātu vismaz piecus līdz desmit eiro, tas ierobežotu ne tikai daudzus jauniešus, bet arī pieaugušos, šodien diskusijā par tabakas lietošanas mazināšanu bērnu un jauniešu vidū sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vecākā sabiedrības veselības analītiķe Iveta Pudule.

Līdz šim veiktie SPKC pētījumi liecina, ka aptuveni 12% Latvijas jauniešu smēķē katru dienu, no tiem 27% smēķēt sāka pirms desmit gadu vecuma. Turklāt 65% smēķēšanu vēlas atmest. Kopumā līdz 15 gadu vecumam savu pirmo cigareti ir izsmēķējuši vairāk nekā 76% skolēnu.

Spriežot par iespējām ierobežot smēķēšanu bērnu un jauniešu vidū, SPKC pārstāve Pudule sacīja, ka savu labumu dotu cigarešu cenas celšana. Tāpat tika norādīts, ka svarīga ir sabiedrības informēšana - jauniešu un vecāku izglītošana par smēķēšanas kaitīgumu. Šim mērķim SPKC šodien sāk sabiedrības informēšanas kampaņu "Brīvs", kuras mērķis ir veidot izpratni par smēķēšanas kaitīgumu un popularizēt dzīvi bez tabakas. Tās laikā plānotas publikācijas sociālajos medijos, izglītojošas aktivitātes skolās, reklāmas pasākumi un citas aktivitātes, par kurām SPKC vēl informēs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: