Vai zinājāt, ka 15. maijs ir Starptautiskā ģimenes diena? Iespējams, kāds teiks, ka atceres un svinamo dienu skaits pēdējos gadus audzis kā sēnes pēc lietus, tomēr kādam tas var būt labs iemesls pateikt "paldies" un labus vārdus saviem vistuvākajiem cilvēkiem. 

Pastāv uzskats, ka ģimene tā ir maza valsts. Kāda šī valsts ir ventspilniekiem un pilsētas viesiem? Ventas Balss šodien devās uz vienu no ģimeņu iecienītāko atpūtas vietu – Bērnu pilsētiņu – un tur pašā dienas vidū sastapa gan bērnus, gan vecākus.

 

1993. gadā ANO ģenerālā Asambleja iedibināja Starptautiskās ģimenes dienas tradīciju. Latvijā Ģimenes dienu kā oficiālus svētkus atzīmē salīdzinoši nesen – kopš 2008. gada. Ik gadu šo dienu atzīmē 15. maijā, tajā godinot ģimeni un aicinot iedzīvotājus aizdomāties par tās lielo nozīmi cilvēku ikdienā, attiecībās un dzīvē.

 

Ventspils pilsētas vadība jau pirms vairākiem gadiem par vienu no galvenajām prioritātēm atzinusi ģimeni, lai pilsēta būtu draudzīga ģimenēm – te būtu gan pieejami bērnu dārzi, skolas un galu galā – arī ģimenes. To, ka šī, iespējams, ir ģimenēm draudzīgākā pilsēta Latvijā un arī daudz plašākos mērogos, atzīst gan vietējie, gan arī ārzemnieki.

 

 

Divu mazo ķiparu Daniela un Maksima mamma Valentīna stāsta, ka, viņasprāt, ģimene – tā ir mamma, tētis, bērni, un, protams, vecvecāki. Par ģimenes tradīciju izvērtusies dažādu svētku svinēšana kopā. Šo dienu Valentīnas ģimene gan neatzīmē, un viņa iepriekš nav zinājusi par šādiem svētkiem.

 

 

Skolotāja Anžela apgalvo, ka viņai ģimene nozīmē visu, un viss labais saistās tikai ar ģimeni. “Mūsu straujajā laikmetā visai ģimenei sanākt kopā ir visai grūti, tāpēc šie brīži ir īpaši un tie ir lieli prieki,” viņa stāsta. Iepriekš ģimenes loku papildināja arī mīlulis – sunītis, kurš pavisam nesen devies uz citiem medību laukiem. Anžela piebilst, ka dzīvnieciņš bijis vislielākais ģimenes loceklis: “Katru dienu par viņu domāju, un, kad taisa vaļā durvis, tad liekas, ka viņam ir jānāk pretī, bet nenāk un ir tā jocīgi.”

 

 

Sanita no Siguldas stāsta, ka viņas ģimeni veido pieci ģimenes locekļi, un nopietna vieta šajā institūcijā ir atvēlēta arī četrkājainajiem draugiem – sunim un kaķim. Izrādās, ka Sanitas ģimenei ir ieplānots atzīmēt arī Starptautisko ģimenes dienu: “Šovakar brauksim pie ģimenes draugiem uz Kuldīgu un kopā ar bērniem nosvinēsim dārzā šos svētkus.” Lai arī Sanitas mājas ir visai tālu no Ventspils, viņa ik pa laikam ciemojas mūspusē un piebilst: “Vienmēr ar ļoti lielu labpatiku atgriežos Ventspilī, ļoti patīk šeit.”

 

 

Deviņgadīgā Elīza ir jaunākā no trejmāsiņu ģimenes. Viņa stāsta, ka arī kaķis ticis pie ģimenes locekļa titula. Viņas ģimenē viena no tradīcijām ir Ziemassvētku svinēšana laukos lielākā ģimenes lokā. Iespējams, Elīzai šī būs diena, lai mammai sagādātu kādu pārsteigumu.

 

 

Karīna (attēlā pa kreisi) stāsta, ka ģimene ir pats svarīgākais un ka viņai ir ļoti liela ģimene. Kuplajā ģimenes lokā tiek svinēti gan dažādi tradicionālie svētki un ir arī jaunizveidotās tradīcijas – pikniki ar bērniem. Tāpat ģimene organizē arī dažādus pārgājienus un izbraucienus ar velosipēdiem. “Cenšamies visus svētkus pabūt kopā ar vecvecākiem, jo man ir tāda sajūta, ka vectēviem un mazdēliem ir jāpaspēj visu izrunāt un izdarīt kopā, jo dzīve ir dzīve, tai ir sava gaita. To mēs ļoti cenšamies ievērot,” stāsta jaunā sieviete. Pavisam nesen dēlēns sagādājis patīkamu pārsteigumu – Karīna dāvanā saņēmusi paštaisītu rotu. Karīna smejas: “Atnesa uzzīmētu papīra puķi ar piespraudi un saka – tā ir mammas jaunā broša, un tā broša bija jāieliek rotu kastītē.” Broša jau paguvusi izdaiļot jauno īpašnieci. Mamma saņēmusi arī jaukas vēstules no savas atvases, kurās dēliņš rakstījis – “tu esi labākais kaķis pasaulē”. Mazais kaķis – tas ir dēlēna iedotais mīļvārdiņš mammai.


Kādas ir jūsu ģimenes tradīcijas un vai šodienu ir plānots padarīt nedaudz īpašāku sev un saviem mīļajiem?

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: