Aplami izstrādātas veidlapas dēļ vēlēšanu komisijas visā Latvijā un arī Ventspilī spiestas pārskaitīt biļetenos vēlētāju veiktos kandidātu svītrojumus un ievilktos plusus.

Partiju iegūto vietu skaits nemainās, taču iespējamas personāliju pārbīdes sarakstu ietvaros.

10. Saeimā ievēlēto deputātu vārdi tiks oficiāli paziņoti pēc tam, kad Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) Rīgā būs saņēmusi un pārbaudījusi balsošanas protokolu oriģinālus no visiem vēlēšanu iecirkņiem. Šīs nedēļas laikā.

Ventas Balsij vakar atzina CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, katrā vēlēšanu apgabalā esot vidēji ap desmit iecirkņiem, par kuru rezultātiem pastāv šaubas. Tātad Latvijā kļūmīgi saskaitīti rezultāti aptuveni piecdesmit iecirkņos. Tā tas bijis arī iepriekšējās vēlēšanās, taču toreiz rezultāti uzreiz netika publiskoti. Trauksmi par nepareizo skaitīšanu cēluši sabiedriskie novērotāji, jo viņiem izsniegtās protokolu kopijas atšķīrušās no internetā CVK ievadītajiem datiem. Līderiem parādījās pārāk daudz svītrojumu.

Ventspils vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Regīna Lazdāne stāsta, ka kļūda pamanīta, tiklīdz sākti veidot personu reitingi, un arī iemesls uzreiz bijis skaidrs. Izrādās, ka no CVK mājas lapas izdrukājamā protokola veidlapa atšķiras no tās, kas tiek aizpildīta elektroniskajā versijā. Nesakrīt ailītes.

Tādējādi vēlētāju ievilktie plusiņi pārtapuši par mīnusiem, vai arī mīnusi parādījušies pie biļeteniem, kuros balsotāji nav izdarījuši nekādas atzīmes. Kļūdas nav pieļautas tajos iecirkņos, kuru darbinieki rakstījuši vienkārši uz balta papīra, nevis izmantojuši protokola veidlapas.

Uzreiz, pārbaudot protokolus, kļūda nav atklājusies, jo matemātiski skaitļi saskan. R. Lazdāne prognozēja, ka pārāk radikālas izmaiņas personāliju sarakstos nenotiks, taču „esošie līderi varētu pavirzīties vēl vairāk uz augšu”.

Rezultātu skaitīšanu vēlēšanu naktī un arī to pārskaitīšanu vakar Ventspils domē novēroja partijas Saskaņas centrs cilvēki, viņu vidū arī Alīna Rugine: „Ir iecirkņi, kur Agešins ir pēdējais, es priekšpēdējā, bet patiesībā viss ir otrādi. Un tā piecos iecirkņos Ventspilī, četros Liepājā, vienā – Saldū.” Provizoriskie vēlēšanu rezultāti, ietverot plusu un svītrojumu kļūdu, liecina, ka Agešins Saeimā ir ticis, savukārt Rugine palikusi aiz borta. Sākotnēji saskaņa pat piedraudēja apstrīdēt vēlēšanu rezultātus tiesā, taču tagad esot skaidrs, ka tas nebūs nepieciešams. Plusi un strīpojumi tiek pārskaitīti visā Latvijā.

Protams, arī citas partijas gaida koriģētos personu reitingus rezultātus, kam ģenerāli gan nevajadzētu mainīties. Par to pārliecināts arī Zaļo un zemnieku savienības saraksta līderis Kurzemē Gundars Daudze. Pārskaitīšanai varētu būt ietekme vien tais situācijās, ja kandidātu no izkrišanas šķir pagalam niecīgs punktu skaits. Taču līderu pozīcijas dažu desmitu iecirkņu pārbaudīšana nevarētu ietekmēt - Latvijā kopumā ir 1013 iecirkņi. Te gan jāpiebilst, ka jau vakar zaļzemnieku sarakstā parādījās izmaiņas.

Liepājas Universitātes rektors Oskars Zīds iekļuvis Kurzemes pieciniekā, turklāt paceļoties līdz trešajai pozīcijai, atņemot prognozēto vietu Saeimā kuldīdzniekam Tālivaldim Bergmanim. Pirmā numura – ventspilnieka Gundara Daudzes pozīcijas nav apdraudētas, savukārt Dana Reizniece šobrīd ir piektā, un viņai plusu/svītrojumu skaitīšana liek panervozēt.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: