Trešdien, 9. aprīlī, ar pasta baložu palaišanu debesīs un ornitoloģijas entuziasta Jāņa Gorobeca interesantajiem stāstījumiem par putnu vērošanu noslēdzies Putnu dienām veltītais divu dienu pasākums Herberta Dorbes memoriālajā muzejā Senču putekļi.

Putnu dienām veltītie pasākumi H.Dorbes memoriālajā muzejā notika divu dienu garumā – 8. un 9. aprīlī. Pirmajā pasākuma dienā bērni dažādās vietās pilsētā uzstādīja vecāku izgatavotos putnu būrīšus, un lielākā daļa no putnu mājiņu iemītniekiem turpmāk par savu deklarēto adresi var uzrādīt bērnudārza Bitīte teritoriju. Kā otrdien, tā arī trešdien muzejā bija iespējams noklausīties ornitoloģijas entuziasta Jāņa Gorobeca saistošo stāstījumu par putnu vērošanu pilsētā, ko papildināja krāsaini un koši čivinātāju un trallinātāju attēli.

 

Pasākuma noslēguma dienā muzeja vārtus ap pusdienas laiku vēra Ventspils 1. pamatskolas 3. klases skolēni un viņu audzinātāja. Pirms Jāņa Gorobeca lekcijas klātesošajiem bija iespēja vērot, kā no muzeja dārza debesīs tika palaisti divi pasta baloži. Šo baložu mājas adrese ir Tārgale, un Jānis Grobecs pastāstīja, ka parasti baloži atgriežas tur, kur viņu mājas un viņus pabaro. Šis bija pirmais baložu lidojums no pilsētas, un, lai tie nokļūtu mājās, lidojumam nepieciešama aptuveni stunda.

 

Jānis Gorobecs Ventas Balsij zināja teikt, ka savulaik Latvijā bijušas ļoti daudzas baložu šķirnes. Kad Rīgā no Krievijas ieradās strādnieki, viņiem bija līdzi savi baloži, un, Krievijas baložiem krustojoties ar vietējiem baložiem, izveidojās vairāk kā padsmit jaunu šķirņu, no kurām palikušas tikai dažas.

 

Pasta balodis ir atsevišķa šķirne, un mūsdienās par krāšņu tradīciju izvērtusies pasta baložu laišana debesīs kāzās. Tam gan vairāk ir pieprasīti baltās krāsas sugas brāļi, kas ir pasta baložu dekoratīvā (izstāžu) forma. Izrādās, ka ārzemēs tiek rīkotas pat īpašas pasta baložu sporta sacensības, kurās tiem lielos baros jāpārvar gari pārlidojumi.

 

Foto no pasākuma var apskatīt ŠEIT.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: