Ir pienācis pavasaris, kad daļai iedzīvotāju saasinās elpošanas problēmas. Elpas trūkuma iemeslus iedzīvotājiem ir iespēja noteikt Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Bronhiālās astmas kabinetā.

Elpošanas problēmas ir visai izplatītas, un ar Ventspils slimnīcas Bronhiālās astmas kabinetā pielietoto izmeklēšanas metodi var palīdzēt precizēt diagnozi. Elpas trūkuma iemesls var būt bronhiālā astma vai arī hroniska obstruktīva plaušu slimība (HOPS). Tāpat elpas traucējumiem var būt cits iemesls. Tādā gadījumā pacientam būtu jāvēršas pie citiem speciālistiem. Piemēram, elpas trūkumu var izraisīt sirds patoloģijas vai citas saslimšanas, kuru rezultātā veidojas izmaiņas plaušās.

 

Pacientus Bronhiālās astmas kabinetā izmeklē ar spirometrijas metodi. Tā ir ārējās elpošanas funkciju pārbaude, lai noteiktu bronhu iekaisumu vai patoloģijas. Izmeklējuma laikā pacients veic atkārtotas mierīgas un maksimāli straujas ieelpas un izelpas, tādējādi nosakot plaušu tilpumu un gaisa plūsmas rādītājus. Iegūtie dati tiek salīdzināti ar normas rādītājiem, kas ir atkarīgi no katra indivīda auguma, dzimuma un vecuma.

 

Speciālistu pieredze rāda, ka tiek atklāta arī saslimšana ar astmu, taču lielākajai daļai atklāj tieši HOPS, kas ir visai izplatīta. Visbiežāk šī slimība skar ilgstošos smēķētājus. Mediķi norāda, ka HOPS ir pat nopietnāka par astmu, jo tā ar laiku nopietni skar visu organismu. Šos pacientus bieži piemeklē arī infarkti, sirds mazspēja, nieru un citu orgānu bojājumi. Tādēļ ir svarīgi šo slimību diagnosticēt pēc iespējas agrāk, jo sākuma stadijā tā labi padodas ārstēšanai.

Arī astmas ārstēšanai mūsdienās ir pieejamas efektīvas metodes un medikamenti, pacients ar savu slimību var veiksmīgi sadzīvot.

 

Ventspils slimnīcas Bronhiālās astmas kabinetā pacients var saņemt ne tikai spirogrāfijas izmeklējumu, ko veic medicīnas māsa Ginta Pulmane, bet arī pulmonologa konsultāciju, ja ģimenes ārsts tā ir norādījis nosūtījumā. Pacientus konsultē ārstes Indra Fabriciusa un Agnese Valdmane. Iedzīvotājam, kuriem ir ģimenes ārsta nosūtījums, jāsedz vienīgi pacienta iemaksa 4,27 eiro apmērā. Pārējo apmaksā valsts.

 

Bronhiālās astmas kabinets strādā katru darbu dienu. Spirometrijas izmeklējumi tiek veikti tikai rītos no pulksten 7 līdz 9, jo ir svarīgi, lai pacients nebūtu medikamentu ietekmē. Tas nozīmē, ka pirms izmeklējuma cilvēks nedrīkst lietot nekādas zāles, kas paplašina bronhus.

 

Uz vizīti var pierakstīties slimnīcas reģistratūrā pa tālruni 63624665.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: