Saeima šodien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz no šā gada 1. aprīļa līdz 2015. gada 1. janvārim atlikt elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām atvēršanu.

Likumprojekts arī paredz, ka elektroenerģija līdz 31. decembrim tiks realizēta par pašreiz spēkā esošajiem regulētajiem elektroenerģijas tarifiem.

Likuma grozījumu autori norāda, ka, atliekot elektrības tirgus atvēršanu un saglabājot pašreizējos tarifus, tiks mazināta sociālā spriedze, kas ir saistīta ar plānoto elektroenerģijas kopējās cenas kāpumu. Koalīcijas pārstāvji arī uzsver, ka elektroenerģijas tirgus liberalizācija tiek atlikta ar mērķi plašāk informēt mājsaimniecības par paredzētajām izmaiņām un kvalitatīvi sagatavot sociālā atbalsta mehānismu.

Likumprojekta iesniedzēji vērš uzmanību, ka AS "Latvenergo" turpinās pildīt elektroenerģijas tirgotājam netipisku sociālās palīdzības funkciju, realizējot elektroenerģiju starta tarifā un pamata tarifā, turpinot subsidēt ikvienu Latvijas mājsaimniecību.

Līdz ar to tiks samazināts arī "Latvenergo" ieņēmumu apjoms. To nosaka divi faktori: pirmkārt, 2011. gadā, lai mazinātu tā brīža tarifu pieauguma iespaidu uz mājsaimniecību lietotājiem, tika apstiprināts Starta tarifs, kas bija zemāks par tā brīža elektroenerģijas tirgus cenu, otrkārt, kopš 2011. gada pie nemainīga tarifa ir pieaugusi obligātā iepirkuma komponente, kas attiecīgi izmaina tarifa elementu struktūru, būtiski samazinot tarifā ietverto elektroenerģijas cenu.

Paredzēts, ka likumprojekts stāsies spēkā 1. aprīlī.

Likumprojekts tika atzīts par steidzamu. Otrajā, galīgajā lasījumā to paredzēts izskatīt Saeimas nākamās nedēļas sēdē.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: