Plānotā elektroenerģijas tirgus atvēršana ir paraugs totālai neprofesionalitātei vai arī ekonomisks noziegums, - tādu viedokli šodien preses konferencē pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"Elektrības brīvais tirgus veidojas tikai tad, ja elektrības tirgū parādās pietiekamā daudzumā piedāvājums un ja lētākas elektroenerģijas piedāvājums balansē ar esošās elektrības cenas piedāvājumu. Jautājums, kas mainās starp elektroenerģijas piegādātājiem pēc 1. aprīļa? Kādi jauni elektroenerģijas piegādātāji parādās Latvijas tirgū, vai varat nosaukt? Es arī nevaru nosaukt," norādīja Lembergs.

"Tātad nekādu jaunu piegādātāju, kas izdarītu spiedienu uz tirgu kā papildu piedāvājums, nav. Tad kā jūs varat cerēt, ka, nemainoties piedāvājuma apjomam, kvalitātei un kvantitātei, varētu samazināties cena?" retoriski vaicā Lembergs.

Lai īstenotu elektroenerģijas tirgus atvēršanu, par šo jomu atbildīgajai Ekonomikas ministrijai būtu bijis jāpanāk jauni elektrības savienojumi ar citiem elektrības ražotājiem, un tad varētu runāt par elektrības tirgus atvēršanu, norādīja Lembergs. Šādi potenciālie savienojumi varētu būt, pirmkārt, ar elektroenerģijas ražotājiem otrpus Baltijas jūrai - Norvēģijā un Zviedrijā -, piebilda Lembergs. "Vai ir izbūvēts šis savienojums? Nav. Tad uz ko jūs varat cerēt? Līdz ar to šī elektroenerģijas tirgus "brīvlaišana" ir totāla neprofesionalitāte vai ekonomisks noziegums," piebilda Lembergs.

Kā ziņots, Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014. gada 1. aprīļa.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: