Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) aicina līdz 18. februārim izteikt savu viedokli par to, vai Dziesmu un deju svētku noslēguma dienu vajadzētu noteikt par svētku dienu, informēja LNKC sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Bika.

LNKC ir sācis grozījumu izstrādi likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", nosakot, ka Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku un Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma dienas ir svētku dienas.

Savu viedokli 2013. gada 11. decembra sēdē jau paudusi Dziesmu un deju svētku padome, atbalstot, ka noslēguma dienām piešķirams svētku dienas statuss.

Dziesmu un deju svētku padome atbalstīja arī ieceri izstrādāt grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", nosakot, ja noslēguma diena iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamo darbdienu noteikt par brīvdienu. Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma dienai piešķirams svētku dienas statuss, nenosakot nākamo dienu par brīvdienu.

Svētku dienas statusa piešķiršanu atbalsta arī kultūras ministre, Dziesmu un deju svētku padomes priekšsēdētāja Dace Melbārde. Viņa norādīja, ka Dziesmu un deju svētkiem ir bijusi būtiska loma nācijas pašapziņas veidošanā un Latvijas valstiskuma idejas uzturēšanā un atjaunošanā.

Ministre pauda, ka 21.gadsimtā Dziesmu un deju svētki ir kļuvuši par lielāko un nozīmīgāko visas pasaules latviešu kopā sanākšanas notikumu un latviskās identitātes apliecinājumu pasaules kultūras daudzveidībā. Svētku noslēguma dienas noteikšana par svētku dienu Latvijas sabiedrībā aktualizētu gan tradīcijas vēsturisko misiju, gan tās sociālo lomu mūsdienu Latvijā, pauda Melbārde.

Ņemot vērā to, ka likumprojekts skar būtiskas sabiedrības intereses, LNKC vēlas iegūt visaptverošu viedokli. Bez viedokļu apkopošanas elektroniski janvārī pētījumu centrs SKDS veiks arī plašu iedzīvotāju aptauju.

Savu viedokli iedzīvotāji var paust, rakstot uz e-pasta adresi viedoklis@lnkc.gov.lv.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: