Ar nākamā gada 1. janvāri stāsies spēkā daudz jaunu prasību attiecībā uz alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību, informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Evita Teice-Mamaja.

Vairumā gadījumu tie ir stingrāki ierobežojumi alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai, kas būs jāievēro papildus "Alkoholisko dzērienu aprites likuma" 6. panta pirmajā daļā jau šobrīd noteiktajām prasībām.

Sākot no 2014. gada 1. janvāra, alkoholiskie dzērieni, izņemot alu, kurā absolūtais spirta daudzums nepārsniedz 5,8 tilpumprocentus, izvietojami nodalītā tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā vai alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība organizējama, individuāli apkalpojot katru pircēju.

Tāpat likuma grozījumi paredz, ka kopā ar alkoholiskajiem dzērieniem šajā zonā atļauts novietot arī tabakas izstrādājumus un to piederumus, kā arī tādas preces, kas saistītas ar alkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, dzērienu taras atvēršanas ierīces, dzērienu lietošanai paredzēti trauki.

Tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā un pircēju individuālās apkalpošanas vietās, kurās tiek tirgoti alkoholiskie dzērieni, izņemot alu, kurā absolūtais spirta daudzums nepārsniedz 5,8 tilpumprocentus, no 2014. gada 1. janvāra jānodrošina nepārtraukta videonovērošana, videoieraksta veikšana reālā laika režīmā un tā saglabāšana vismaz septiņas dienas pēc ierakstīšanas.

VID vērš uzmanību, ka minētā prasība attiecas tikai uz tādām alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vietām, kur alkoholiskie dzērieni tiek realizēti promnešanai, piemēram, veikaliem un veikaliem-kafejnīcām, bet neattiecas uz tām alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vietām, kur alkoholiskie dzērieni tiek realizēti tikai patērēšanai uz vietas, piemēram, kafejnīcām, restorāniem.

Tāpat veikalos, kuros alkoholisko dzērienu pircējiem ir pieejama pašapkalpošanās, alkoholiskos dzērienus degustācijai drīkst piedāvāt tikai alkoholisko dzērienu nodalītajā tirdzniecības zāles pašapkalpošanās zonā.

Galvenokārt minēto ierobežojumu mērķis ir mazināt vieglu pieejamību alkoholiskajiem dzērieniem nepilngadīgām personām un jauniešiem, kuru sākotnējais veikala apmeklējuma mērķis bija iegādāties citas preces.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: