Ventspils slimnīcai šomēnes aprit 85 gadi kopš tās izveides un svinīgās atklāšanas 1925.gada 27.septembrī.

Par godu nozīmīgajai jubilejai, gan esošajiem, gan bijušajiem darbiniekiem piektdien tika sarīkots svinīgs pasākums. Tajā ar uzrunām uzstājās Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un slimnīcas valdes loceklis Dainis Gīlis. Bet vēsturniece Ingrīda Štrumfa pastāstīja par medicīnas vēsturi Ventspilī un slimnīcas attīstības gaitu.

Apskati foto no pasākuma.

Nepieciešamība celt jaunu slimnīcu Ventspilī bija jau ap 1900.gadu, taču šīs ieceres īstenošana atdūrās pret nepārvaramām finansiālām grūtībām. Tikai 1925.gadā, savienojot divus vasarnīcu korpusus, Veselības ielā 2 (tagadējā Vasarnīcu ielā 21) beidzot tika uzcelta un atklāta jauna slimnīca. Tās izbūve izmaksāja 52 tūkstošus latu. Jaunajā slimnīcā tika izveidotas 40 gultas vietas.

Ventspils pilsētas slimnīcas svinīgā atklāšana notika 1925.gada 27. septembrī un tajā piedalījās augsti viesi, tai skaitā valsts prezidents Jānis Čakste, izglītības ministrs Arvīds Kalniņš un Veselības departamenta direktors Augusts Pētersons.

Vēlākos gados slimnīca pakāpeniski paplašinājās, lai apmierinātu ventspilnieku pieaugošo pieprasījumu. Četrdesmitajos gados pilsētas slimnīcu paplašināja līdz 110 gultas vietām ar vispārējo, lipīgo slimību un dzemdību nodaļu. Slimnīca atradās dažādās ēkās. Pēc kara slimnīcā jau bija 250 gultas vietas un tika izveidotas jaunas nodaļas. Tostarp ķirurģijas nodaļa atradās Vasarnīcu ielā 21, dzemdību – Vasarnīcu ielā 9, iekšķīgo slimību – Vasarnīcu ielā 34, bet infekciju nodaļa – Kapteiņu ielā 28/30. Slimnīca ārstēja ne tikai pilsētas, bet arī apriņķa iedzīvotājus. Vēlāk Inženieru ielā 101 izveidota arī tuberkulozes slimnīca, ko pēc tam pārcēla uz Vasarnīcu ielu. Vēl citā Vasarnīcu ielas ēkā izveidots ādas dispansers.

Pēdējo 20 gadu laikā slimnīca piedzīvojusi lielas izmaiņas. Medicīnā noticis liels progress – modernas medicīniskās iekārtas dod iespēju slimības diagnosticēt daudz ātrāk, tiek pielietotas jaunas operāciju metodes, attīstās medikamentu joma. Tas viss ļauj saīsināt pacienta atrašanās laiku slimnīcā. Sekojot līdzi laikam, strauji attīstījās arī Ventspils slimnīca. Tostarp ar pašvaldības finansiālu atbalstu ik gadu iegādātas mūsdienīgas medicīniskās tehnoloģijas un rekonstruētas nodaļas laikā, kad ES finansējums vēl nebija pieejams.

Šobrīd visas slimnīcas nodaļas ir sakoncentrētas Inženieru ielā 60. Kā pēdējā uz vienoto slimnīcas kompleksu no Pārventas pārcelta terapijas nodaļa. Lai to paveiktu, tika piesaistīts ES struktūrfondu finansējums un 2007.gadā uzbūvēts slimnīcas jaunais korpuss. Tajā izvietota ne tikai terapijas nodaļa, bet arī neiroloģijas nodaļa ar insulta vienību, kā arī jaunizveidotā kardioloģijas nodaļa. Savukārt korpusa pirmajā stāvā izveidota uzņemšanas un ambulatorās palīdzības daļa.

Šobrīd slimnīcai ir reģionālas nozīmes statuss un šogad apvienojoties ar Talsu slimnīcu izveidota apvienība – Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, kas apkalpo visu Ziemeļkurzemes zonu. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: