No 7. līdz 11. oktobrim Ventspilī norisināsies Karjeras nedēļa.

Valsts izglītības attīstības aģentūras aptauja atklāj, ka puse (49%) jauniešu Latvijā lēmumu par karjeru pieņem paši, nepārspriežot savu lēmumu ne ar ģimeni, ne ar karjeras konsultantu. Turklāt tikai trešdaļa (28%) jauniešu izvērtē savas „stiprās puses” un to, kurā nozarē vai profesijā tās vislabāk var izmantot. Savukārt novēlotas un haotiskas karjeras izvēles sekas atspoguļojas ne tikai indivīda neapmierinātībā ar dzīvi, bet arī valsts ekonomiskajā attīstībā.

 

Karjeras nedēļas programma!

„Nereti jaunieši par savu karjeru sāk domāt tikai pēc skolas gala eksāmeniem. Tad steigā pieņemts lēmums visbiežāk tiek balstīts uz vieglākā ceļa izvēli vai došanos mācīties tur, kur dodas citi, kur ir prestižs. Tāda pieeja vēlāk liek vilties ne tikai pašam jaunietim, bet tās sekas redzamas arī ekonomikā - gan kā noteiktu profesiju pārprodukcija, gan kā speciālistu trūkums darba tirgū dažādās nozarēs un jauniešu bezdarbs,” norāda Valsts izglītības attīstības aģentūras Informācijas un karjeras atbalsta departamenta vadītāja Aleksandra Joma, piebilstot, ka ar karjeras jēdzienu mūsdienās tiek saprasta izglītības, darba un privātās dzīves mijiedarbība.

 

Ventspils pilsētas Izglītības pārvaldes metodiķe un Karjeras nedēļas koordinatore Ventspilī Ruta Ogurcova norāda: „Veiksmīgai karjeras attīstībai jaunietim ir jāapzinās savas intereses, spējas un iespējas. Bieži vien tieši nezināšana par to, kādi pienākumi ir konkrētajā profesijā, rada kļūdīgu lēmumu, ko pārsteidzīgi pieņem jaunietis. Līdz ar Karjeras nedēļu jaunieši iegūst iespēju izzināt gan profesijas un darba tirgu, gan saņemt noderīgus padomus savai karjeras izvēlei.”

 

Karjeras nedēļa no 7. līdz 11. oktobrim notiks 11 Latvijas lielākajās pilsētās: Rīgā, Jelgavā, Ventspilī, Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Gulbenē, Cēsīs, Kuldīgā un Valmierā. Šajā nedēļā jauniešiem ir iespēja tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, karjeras konsultāciju laikā uzzināt savus talantus un pilnveidojamās puses, „projektēt” savu nākotnes profesiju un dzīvesveidu, piedalīties radošajās darbnīcās, konkursos, laimēt balvas un iesaistīties citās aktivitātēs.

Apskati foto no Karjeras nedēļas atklāšanas pasākuma!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: