13.septembrī uzsākta Ventspils informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozares attīstības stratēģijas izstrāde 2014.-2020.gadam, lai pilsētā izveidotu maksimāli labvēlīgu vidi IKT uzņēmumu darbībai un attīstībai.

Ventspils ir vienīgā republikas pilsēta Latvijā, kurā pēdējo 7 gadu laikā IKT uzņēmumu skaits ir pieaudzis vairāk kā 5 reizes. Pilsētā jau šobrīd darbojas IKT uzņēmumi ar Latvijas, Dānijas, Norvēģijas, ASV ārvalstu kapitālu. Savukārt saražotās programmas un pakalpojumi tiek eksportēti uz Skandināvijas valstīm, Franciju, ASV, Lielbritāniju u.c. valstīm. Reģiona griezumā – Kurzemes reģions ir stabili otrajā vietā pēc darbinieku skaita IKT nozarē, atpaliekot tikai no Rīgas.

Stratēģijas ietvaros paredzēts izstrādāt plānu, kā turpināt izaugsmi un nodrošināt IKT nozares koncentrācijas palielināšanos Ventspilī.

Stratēģijas izstrādes koordinēšana uzticēta pašvaldības iestādei „Ventspils Digitālais centrs” (VDC), savukārt darba grupās piedalīsies gan konsultanti, gan vairāk kā 15 vietējo un ārvalstu IKT uzņēmumu vadītāji. VDC direktors Egons Spalāns norāda: „Galvenie pozitīvie faktori līdzšinējai IKT nozares straujajai attīstībai bija speciālistu sagatavošana Ventspils Augstskolas IT fakultātē, VDC pieaugušo izglītības pakalpojumi, Ventspils Augsto tehnoloģiju parka (VATP) Biznesa inkubatora un IKT uzņēmēju aktīvā darbība.”

Stratēģijas ietvaros tiks sagatavots rīcības plāns, paredzot pasākumus kā ar kvalificētiem speciālistiem nodrošināt IKT uzņēmumus, kas jau ir izvietojuši filiāles Ventspilī vai arī varētu uzsākt darbību šeit nākotnē. Tāpat plānots izmantot to, ka Latvijā un Ventspilī ir izbūvēti optiskie interneta tīkli, kas ļauj Latvijai ierindoties starp TOP 3 valstīm Eiropā pēc vidējā interneta ātrumā. Ventspils papildu priekšrocība ir vairāki neatkarīgi lieljaudas optisko kabeļu savienojumi ar starptautiskajiem tīkliem.

„Stratēģija būs vērsta uz virsmērķa īstenošanu – veidot Ventspili par Eiropas līmeņa viedo tehnoloģiju centru, ar to saprotot nevis iekļūšanu starp lielākajiem programmatūras izstrādes centriem Eiropā, bet gan atrodot Ventspils un reģiona mērogiem atbilstošu nišu un specializāciju, kā arī, nodrošinot speciālistu kvalitatīvu izglītību, izcilu infrastruktūru un labākos apstākļus IKT uzņēmumu vajadzībām,” skaidro VATP valdes priekšsēdētājs Ivars Eglājs.

Attēlā: Savienojumi ar starptautiskajām datu maģistrālēm, 10Gbps optiskie tīkli no Ventspils uz Rīgu un Stokholmu

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: