Nākamās Saeimas vēlēšanās lielu lomu spēlēs reģionālās partijas, pārējo partiju pozīcijas nākamajā parlamentā ir būtiski apdraudētas, - intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" izteicies Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij).

Pēc Lemberga domām, pastāv teorētiska iespēja, ka reģionālās partijas veido kopēju sarakstu, "tā būs liela politiskās struktūras pārbīde un mājiens ar vircas bedrē bijušu koku Rīgas partijām, īpaši "Vienotībai". Par [Reformu partijas līderi Valdi] Zatleru vispār nav ko runāt. Zināmā mērā ar "Visu Latvijai!" un, domāju, arī "zemniekiem" nav viss vienkārši. Izņemot "Saskaņas centru" (SC), jo tur ir cits stāsts. Viņiem vienā vēlēšanu apgabalā ir 60% balsu. Pārējo partiju pozīcijas nākamajā Saeimā ir būtiski apdraudētas."

Pašvaldību vēlēšanu rezultāti apliecina, ka sabiedrības noskaņojumā ir noticis zināms lūzums politiskās dzīves vidē, dominante no Rīgas partijām ir pārgājusi uz reģionālajām partijām. Pēc Ventspils mēra domām, būtiska loma nākamajās vēlēšanās būs partiju līderiem.

Uz jautājumu, kāpēc Lembergs vairs netiek minēts kā Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjera amata kandidāts, viņš atbildēja, ka tam esot vairāki iemesli. Būtiskākais no tiem esot tas, ka viņš nevarot "darboties citu vietā".

"Kad politiķi nonāk opozīcijā, tad viņi ātri pierod pie opozicionāra ērtā krēsla. Vari darīt un vari arī nedarīt, jo no tava viedokļa nekas tieši nav atkarīgs. Opozīcijas viedokli tāpat neviens neņem vērā, jo balsu skaits pozīcijai parlamentā ir pietiekams. Iznāk, ka opozīcijas politiķis strādā it kā tukšgaitā. Ir ļoti maz politiķu, kuri ir gatavi strādāt bez redzama rezultāta. Vienīgais rezultāts ir tāds, ka viņu dzird vēlētājs, un vēlāk jau viņš to novērtēs, bet tas būs tikai pēc vairākiem gadiem, kad būs nākamās vēlēšanas. Ir gadiem jāstrādā, un vēl nav zināms, kā tas tiks novērtēts. Es nevaru darboties citu vietā. Politiķiem, tiem potenciālajiem ēnu kabineta locekļiem pašiem ir jābūt aktīviem. Viņi nevar gulēt uz krāsns un gaidīt nākamās Saeimas vēlēšanas vai, vēl vairāk, sēdēt uz krāsns un gaidīt, kad viņus kāds uzaicinās valdībā," skaidro Lembergs.

Lembergs neuzskata, ka ar ZZS viņam būtu radušās uzskatu atšķirības vai domstarpības, "viens ir gatavs katru dienu sekot līdzi notikumiem, paust viedokli, tostarp sociālajos medijos, rakstīt iesniegumus, izteikt priekšlikumus, veidot darba grupas un tamlīdzīgi, bet cits tam nav gatavs. Tas prasa enerģiju, bet no tā, vai esat aktīvs vai neaktīvs, jūsu deputāta alga nemainās."

Ventspils mērs norāda, ka pašlaik neesot skaidra arī ZZS pozīcija Eiroparlamenta un nākamās Saeimas vēlēšanās - tā startēs kā vienota vai divas partijas atsevišķi - Zaļā partija un Zemnieku savienība. "Pašvaldību vēlēšanās ZZS kā tāda nepastāvēja, jo Rīgā, startējot atsevišķi, šī apvienība pēc būtības izjuka, un tās darbību opozīcijā nevar raksturot kā spilgtu," uzskata Lembergs.

Viņš uzsver, ka arī turpmāk "Latvijai un Ventspilij" sadarbība ir orientēta uz ZZS, bet svarīgi ir, kas būs ZZS premjera kandidāts, jo sacensība būs starp līderiem, - kas būs vēlēšanu apgabalu līderi un vai tie būs nacionāla mēroga līderi.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: