Kā ik gadu, jūlija otrajā nedēļas nogalē Ventspilī trīs dienas tiks svinēti Jūras svētki.

Nav otra tāda pilskalna Latvijā, kur smiltis būtu savestas gandrīz no visām pasaules zemēm. Šogad Jūras svētkos Ventspils osta svinēs savu 750 jubileju. Svētku vadmotīvs – cauri laikmeta griežiem atspoguļota Ventspils ostas 750 gadu vēsture.

 

Leposimies ar Ventspils Ostas sasniegumiem, jūru kā ceļu uz pasauli, gan jūru kā dabas spēku, kas ir varens, cildināms, atrodas mums blakus, godināsim jūrniekus un zvejniekus.

 

Šogad Ostas ielas promenāde ietērpsies īpaši grezni, jo uz lielformāta fotogrāfijām varēs apskatīt seno ostu no senatnes līdz mūsu dienām. Bildēs iepazīsim senos buriniekus, kas būvēti ap Ventspili, zvejnieku sadzīvi darbā un atpūtas brīžos. Aicinām svētku apmeklētājiem likt galvā matrožu, kapteiņu cepures, kuras papildinās svētku noskaņu ikvienam!

 

Visplašākās aktivitātes pilsētas iedzīvotāju un viesu priekam paredzētas Ostas ielas promenādē. Pie Livonijas ordeņa pils vaļņa Baltijas amatnieku visdažādāko izstrādājumu tirdziņš, bet visā promenādes garumā ēdienu un dzērienu tirdzniecība visplašākā izvēlē.

Jūras svētki Ventspilī sāksies jau 12. jūlija vakarā ar OSEL Jaunlēvenes Universitātes studentu simfoniskā orķestra (Beļģija) koncertu teātra namā „Jūras vārti”. Programmā dzirdēsim A. Dvoržāka, P.Čaikovska, J. Brāmsa un B. Smetanas skaņdarbus. Pie diriģenta pults Filips Žerārs.

 

Svētku diena 13. jūlijs iesāksies ar Piemiņas brīdipie Piemiņas akmens „Jūrniekiem un zvejniekiem, kuru atdusas vieta ir jūras dzelme”. Visskaistākās jūras dziesmas izdziedās vīru kopa „Vilki” .

 

Plkst. 12.00 visiem būs iespēja vērot kuģu parādi un Neptūna ierašanos pūtēju orķestra „Ventspils” vadībā. Ostas ielas promenādē uz centrālās skatuves norisināsies teatralizēts koncertuzvedums „Manai ostai un pilsētai”. Dzirdēsim dziesmas no izrādēm „Uz Tobago” un „Melnā vēža spīlēs”, kuras izpildīs Dailes teātra aktieru ziedu plejāde- Aija Dzērve, Ērika Eglija, Ilze Ķuzule – Skrastiņa, Sarmīte Rubule, Ieva Segliņa, Gints Andžāns, Juris Fribergs, Gints Grāvelis, Valdis Liepiņš, Gunārs Placēns.

 

Jautras, tautā iemīļotas dziesmas izdziedās solists Andris Daņiļenko, grupa „No pusvārda” Gunta Skrastiņa vadībā, ansamblis „Drama”, bungu un dūdu grupa „Auļi”.

 

Visas dienas garumā Ostas ielas promenādē būs iespēja paviesoties „Vecajā Jūrnieka krogā” un „Ostmalas krodziņā”, kuros neizpaliks ne kāds alus kauss un kūpināta zivs, ne jautrs stāsts par dzīvi, ne dziesmas dziedošo aktieru- Antas Eņģeles,Indras Burkovskas, Rutas Vītiņas, Ivara Pugas, Normunda Bērza, Valda Zilvera izpildījumā.

 

Kā jau svētkos, vecie jūras vilki mērosies ar spēkiem sporta sētā. Neiztrūks arī Pūķu laivu sacensības. Ventspils Mākslas skolas bērni un pedagogi visiem klātesoājiem radīs vienreizēju mākslas darbu „Brīnumi ar kokiem”. Savukārt, radošo darbnīcu tematika tiks pieskaņota Ventspils ostas 750 gadu jubilejai. Vēlā vakara stundā Livonijas ordeņa pils pagalmā redzēsim pirmo mākslas filmu „Kur taisnība”(1913).

 

Tāpat Jūras svētku visdažādākās noskaņas valdīs Pārventā. Parkā „Fantāzija” muzikāli izklaidējošu programmu„Jūras kokteilis”piedāvās Ventspils Nacionālo kultūras biedrību asociācija.

 

Ventspils Jūras svētki noslēgsies ar krāšņu operetes koncertu Reņķa dārzā. Valši, polkas, kankāns, mīlas dueti, humors un asprātīgi joki, tas viss koncertā „Melodiju virpulī”. Savukārt, līdz pat saullēktam ballēsimies Reņķa dārzā kopā ar grupām „Lauku muzikanti” un „Tumsa”.

Mazo ventspilnieku un viņu draugu „Mazie Jūras svētki” turpināsies 14. jūlijā Bērnu pilsētiņā un Pārventas Bērnu parkā „Fantāzija”.

 

Šogad Ventspilī Jūras svētkus svinēsim pa īstam, kā jau tas pienākas pilsētai pie jūras. Kā svētkus tiem, kas zina, ko nozīmē jūras sāļums, vējš burās un atgriešanās mājās.

 

Jūras svētkus rīko Ventspils pilsētas pašvaldība un Ventspils Brīvostas pārvalde.

Ģenerālsponsors - SIA „Bra Dava”

Sponsors - SIA „BMGS”

Atbalstītāji - SIA "Nortrop Ventspils Ltd" , SIA „Noord Natie Ventspils Terminals”,SIA”PKL Flote”, SIA „Skatvis”, SIA „VK Tranzīts”, AS „Ventspils Tirdzniecības osta”, SIA „Zakši”, SIA „Venden”, SIA „Storent”, Stena Liene Latvia un A/S „Druvas pārtika”.

 

Svētku programma

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: