Sagaidot Starptautisko bērnu aizsardzības dienu, Labklājības ministrija (LM) ir apkopojusi iedzīvotāju vērtējumu par ģimenei draudzīgākajām atpūtas vietām visos Latvijas reģionos.

Par ģimenei draudzīgāko vietu atzīts Tērvetes dabas parks, tam seko Ventspils pilsēta un Rīgas zoodārzs.

 

Ar visu balsotāju visām ieteiktajām ģimenei draudzīgajām atpūtas vietām iespējams iepazīties LM interneta vietnē.

 

„Atjaunojot aptauju, nebijām cerējuši uz tik lielu cilvēku atsaucību. Liels paldies visiem par to! Esam gandarīti, ka Latvijā ir daudz ģimenēm ar bērniem piemērotu atpūtas vietu, paldies to saimniekiem par ģimenēm piedāvātajām kvalitatīvas atpūtas iespējām. Ticam, ka, sākoties skolu brīvlaikam, ģimenēm būs interesanti pārbaudīt citu cilvēku ieteikumus, viesojoties ieteiktajās atpūtas vietās. Arī nākamajā gadā LM rīkos līdzīgu aptauju, tajā būs iespējams padalīties ar šovasar piedzīvoto,” uzsver Līvija Liepiņa, LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore.

 

Kopumā aptaujā, kas bija publicēta portālā „mammamuntetiem.lv”, par ģimenēm draudzīgajām atpūtas vietām nobalsojuši 620 cilvēki. Aktīvākie balsotāji ir no Rīgas un Pierīgas – 38%. Seko Kurzeme ar 22%, Vidzeme ar 21%, Zemgale ar 13%. Mazākā balsotāju aktivitāte bijusi Latgales reģionā – tikai 6% no kopējā respondentu skaita.

 

Pierīgas novadā (ietverot galvaspilsētu) par ģimenēm draudzīgām atpūtas vietām atzīti 29 objekti. Par tiem balsojuši 202 cilvēki. Par Vidzemes 41 atpūtas vietu balsojuši 152 cilvēki, Zemgalē – 131 balss un pieteiktas 16 vietas. Kurzemē pieteiktas 33 vietas, par tām balsojuši 216 cilvēki, savukārt Latgalē par 18 atpūtas vietām nodotas 25 balsis.

 

Aptauja atklāj, ka par ģimenēm ar bērniem draudzīgām vietām balsotāji lielākoties uzskata tās vietas, kur laiku var pavadīt brīvā dabā. 108 balsotāji norādījuši konkrētas vietas, bet vēl 58 cilvēki atbildējuši, ka labi atpūsties ģimene ar bērniem var pie dabas, laukos, parkos, kempingos. Tādēļ par ģimenēm draudzīgām vietām aptaujā minētas daudzas viesu mājas, atpūtas kompleksi un zemnieku saimniecības.

 

Atzinīgi vērtēti arī tie muzeji, kuros var uzturēties svaigā gaisā – gan Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, gan Daugavas muzejs Doles salā, gan Minhauzena muzejs, gan Turaidas muzejrezervāts, gan Cēsu pils muzejs, gan Aglonas maizes muzejs. Populāras atpūtas vietas ģimenēm ar bērniem ir arī dažādas ēdināšanas vietas, kurās ir rotaļu laukumi vai rotaļu istabas.

 

Tāpat par ģimenēm ar bērniem draudzīgām cilvēki uzskata arī vairākas Latvijas pilsētas. Respondenti norādījuši, ka viņus priecē iespēja „vienkārši pastaigāties” tādās pilsētās kā Rīga, Ventspils, Liepāja, Jūrmala, Cēsis, Sigulda.

 

Ģimenei draudzīgas atpūtas vietas ir tādas, kur ģimene var izklaidēties, aktīvi atpūsties vai baudīt kultūras pasākumus. Tāpat svarīgs priekšnosacījums: šajā vietā jābūt pietiekami plašam nodarbību (atrakciju) piedāvājumam dažādu vecumu bērniem. Ir būtiski, lai atpūtas vieta ir pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem vai invaliditāti.

 

LM uzskata, ka uz draudzīgumu ģimenēm norāda bērniem piemērota vide, proti, bērnu rotaļu vietas un tās ierīču drošība, gaiss bez tabakas dūmiem, aprīkojuma nodrošinājums maziem bērniem. Būtisks nosacījums ir pieejamība iespējami plašam apmeklētāju lokam, ko iespējams panākt ar saprātīgu cenu politiku, laipnu un bērniem draudzīgu apkalpošanu, īpaši bērniem un ģimenei paredzētiem pakalpojumiem.

 

LM konkursu atkal rīkoja pēc trīs gadu pārtraukuma, lai pirms vasaras sezonas izzinātu sabiedrības viedokli par labākajiem atpūtas piedāvājumiem un ļautu ģimenēm ar bērniem dalīties pieredzē par atpūtas vietām, kurās, atpūšoties ar ģimeni un bērniem, ir jutušies patiesi labi.

 

ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: