15. maijā plkst. 10.30 sadzīves atkritumu poligonā „Pentuļi” Vārves pagastā notiks atkritumu apsaimniekošanas projektu II un III kārtas svinīgā atklāšana.

Svinīgajā atklāšanas pasākumā klātesošos uzrunās Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs un Pašvaldības SIA „Ventspils labiekārtošanas kombināts” valdes priekšsēdētājs Gaitis Celms.

 

Projekta II un III kārtas tehniskā nodošana tika veikta jau 2012. gada decembrī. Uz šo brīdi ir pabeigti vis atliktie darbi, kurus ziemas apstākļos pabeigt nebija iespējams.

 

Projektu mērķis ir modernas un inovatīvas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un apglabāšanas sistēmas izveide Ventspils reģionā, samazinot apglabājamo atkritumu apjomu un ietekmi uz apkārtējo vidi, it īpaši cilvēku veselību un īpašumu, kā arī līdz 100% samazināt bioloģiski noārdāmo atkritumu apglabāšanu atkritumu šūnā, tādējādi izpildot ES direktīvas prasības un samazinot gaisa piesārņojumu ar smakām un palielinot atkritumu poligona kalpošanas ilgumu, atliekot jauna poligona vietas meklēšanu un izbūvi reģionā.

 

Lai sasniegtu projektu mērķus, Projekta II kārtas ietvaros atkritumu poligonā „Pentuļi” tika izveidots atkritumu mehāniskās priekšapstrādes centrs, kā arī atkritumu glabāšanas laikā radušās biogāzes savākšanas sistēma ar sadedzināšanas lāpu, bet III kārtas ietvaros atkritumu poligons „Pentuļi” tika papildināts ar gāzes tehnoloģiskās padeves iekārtām, to apsaisti, tehnoloģiskiem cauruļvadiem, sūkņiem, kompresoriem, kā arī uzstādīta gāzes tehnoloģijas procesa vadības un kontroles sistēma un izbūvēti elektroapgādes tīkli, tādējādi paaugstinot projekta II kārtā paredzēto gāzes savākšanas daudzumu un samazinot metāna gāzes emisijas ietekmi uz apkārtējo vidi. Projektu ieviešanas rezultātā tiks pagarināts arī atkritumu apglabāšanas šūnas kalpošanas ilgums.

 

Projektu „Sadzīves atkritumu apsaimniekošana Ventspils reģionā II kārta - poligona „Pentuļi" infrastruktūras pilnveidošana" 2010. gada 8. novembrī LR Vides ministrija apstiprināja, un 2010. gada 8. decembrī ar Vides ministriju tika parakstīts Civiltiesiskais līgums, savukārt 2011. gada 15. decembrī LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija apstiprināja projektu „Sadzīves atkritumu apsaimniekošana Ventspils reģionā III kārta – poligona „Pentuļi” infrastruktūras pilnveidošana”, un 2011. gada 16. decembrī ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju tika parakstīts Civiltiesiskais līgums. Tādējādi projekta II un III kārta tika īstenotas paralēli.

Projekta „Sadzīves atkritumu apsaimniekošana Ventspils reģionā II kārta - poligona „Pentuļi" infrastruktūras pilnveidošana" kopējās izmaksas ir 4,62 miljoni LVL (ieskaitot PVN), no kuriem 3,16 miljoni latu ir Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

 

Projekta „Sadzīves atkritumu apsaimniekošana Ventspils reģionā III kārta – poligona „Pentuļi” infrastruktūras pilnveidošana” kopējās izmaksas ir 212 tūkst. LVL (ieskaitot PVN), no kuriem 149 tūkst. latu ir Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: