14. maijā plkst. 18.00 teātra nama „Jūras vārti” kino lektoriju ciklā Kino vārti tiks demonstrēta leģendārā Ivara Selecka un Tālivalža Margēviča dokumentālā stāsta „Šķērsiela” trešā daļa „Kapitālisms Šķērsielā”.

Pēc filmas noskatīšanās tikšanās ar abiem dokumentālā stāsta autoriem.

 

1988. gadā Rīgas kinostudijā uzņemtā „Šķērsiela" ir vienīgā latviešu filma, kas saņēmusi Eiropas Kinoakadēmijas dokumentālā kino balvu "Felix". Tā ir starptautiski visvairāk apbalvotā mūsu dokumentālā filma. 1999. gadā tapa tās turpinājums - „Jaunie laiki Šķērsielā". Pirmā un otrā kinodarba loģiska attīstība ir jaunais dokumentālais kinostāsts „Kapitālisms Šķērsielā".

 

Necilā Pārdaugavas ieliņa ar savdabīgo nosaukumu un tās dažādie iedzīvotāji savā ziņā ir visas Latvijas sabiedrības spogulis. Filmā „Kapitālisms Šķērsielā” skatītāji uzzinās, kādi likteņa pavērsieni gaidījuši vientuļo māmiņu Daigu, vientiesīgo Osi, invalīdu Toļiku, akmeņkali un sludinātāju Aldi un citus varoņus 21. gadsimtā. Šķērsielā uzradušies arī jauni iemītnieki – piemēram, hemingvejiska paskata vīrs Viktors un enerģiskā taksometra vadītāja Vallija. Šo gadu laikā izauguši ir Šķērsielas bērni un kļuvuši gan par zinātnes doktoriem, gan māksliniekiem, bet citi vēl meklē savu vietu dzīvē.

 

Interese par šo darbu ir milzīga, un atsauksmes par redzēto filmu ir jūsmīgas un emocionālas. Šī filma ir jāredz, lai tajā saskatītu arī sevi. Kādi mēs esam, kā dzīvojam un ko neredzam no malas. Dzīves stāsti ar emocijām. Vairs ne tik ambiciozām kā pirmsākumos. Tik latviešu kūtrums un pieticība nāk līdzi. Ko tad es... es jau neko. Man jau tāpat ir labi... Rīgas kinoteātris pirmizrādes dienā bija pārpildīts. Vai arī Ventspilī sagaidīsim to pašu, rādīs Kino vārtu apmeklētāju loks 14. maija vakarā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: