Godinot 27 valstu savienību, kas ievēro brīvības un tiesiskuma principus, tajā pašā laikā respektējot pilsoņu daudzveidību, katru gadu 9. maijā atzīmē Eiropas dienu.

Šajā dienā notiek dažādi informatīvi pasākumi, kuros valsts iestādes, nevalstiskās organizācijas, ES institūcijas, kā arī ES valstu vēstniecības informē par ES un Latvijas dalību tajās, par Latvijas iedzīvotāju iespējām ES, iepazīstina ar aktualitātēm, prezentē kultūru un valodu dažādību ES.

 

Eiropas dienas programma

 

Europe Direct informācijas centrs (EDIC) Ventspils 9. maijā visas dienas garumā Galvenajā bibliotēkā piedāvā apmeklēt bezmaksas pasākumus, kas veltīti Eiropas dienai un EDIC Ventspils atklāšanai.

 

EDIC aicina piedalīties sadarbībā ar Swebank un Valsts Nodarbinātības aģentūru organizētajos informatīvajos pasākumos gan par eiro ieviešanu Latvijā, gan pieprasītākajām profesijām un karjeras iespējām. Ventspils Augsto tehnoloģiju parka projektu vadītāja E.Ozola informēs par iespējām īstenot idejas, bet savā pieredzē dalīsies jaunais uzņēmējs A. Treimanis.

 

Skolēni varēs piedalīties konkursā, izspēlēt Eiropas loto un kopīgi veidot zīmējumu kolāžu „Eiropa ir mūsu kopīgās mājas”.

 

Būs iespēja noskatīties animācijas filmu „Kā lupatiņi mazgājās”, kura bijusi iekļauta prestižu festivālu Vācijā, Itālijā, Čehijā, ASV Brazīlijā, Krievijā, Lietuvā, Singapūrā programmās un animācijas filmiņu „Austras koka pasakas. Kāpēc varde nedziedāja”, kuru veidojuši Latvijas, Francijas, Lielbritānijas, Slovēnijas mākslinieki.

 

17.00 piedaloties autoram, tiks atklāta mākslinieka Aivara Vilipsōna personālizstāde „Why ne?!”, bet 18.00, Eiropas dienas noslēgumā, muzicēs Kārlis Kazāks, Gints Sola un Māris Bīmanis.

 

1950. gadā 9. maijā Parīzē, uzstādamies ar runu, Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans nāca klajā ar domu, ka Eiropā jāievieš jauns politiskās sadarbības veids, kuru īstenojot, karš starp Eiropas valstīm būtu neiedomājams. Viņš aicināja izveidot Eiropas institūciju, kas apvienotu un pārraudzītu ogļu un tērauda kopēju ražošanu. Šūmana priekšlikumu uzskata par pašreizējās Eiropas Savienības pirmsākumu.

 

1985. gadā ES valstu un valdību vadītāju augstākā līmeņa sanāksmē Milānā tika pieņemts lēmums 9. maiju atzīmēt kā Eiropas dienu.

 

Eiropas dienas pasākumus organizē Europe Direct informācijas centrs Ventspils, kura darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisijas Pārstāvniecība Latvijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: