16. martā Liepājas Universitātē notika Kurzemes reģiona 10.-12.klašu skolēnu Zinātniski pētniecisko darbu lasījumi, kuros piedalījās seši labākie pilsētas skolēnu darbi. No tiem divi tika izvirzīti dalībai Latvijas 37. skolēnu zinātniskajai konferencei, kas notiks aprīļa beigās.

Par labākajiem tika atzīti Mārtiņa Feifera darbs fizikā - „Pasīvās mājas būvniecība Latvijas laikapstākļos un attīstība Ventspilī” (skolotājs Imants Kagainis, 1.ģimnāzija), kā arī Kristapa Smiltnieka darbs militārajā vēsturē - „Militārie apbalvojumi Latvijā 1918.-1940. un apbalvotās personas Ventspils pilsētā un novadā” (skolotāja Vita Hermansone, 6.vidusskola).

 

Abi puiši bija izvēlējušies rakstīt darbus specifiskās, bet interesantās tēmās, kuru izpētei veltīja daudz sava brīvā laika un enerģijas. Mārtiņš Feifers izvēlējās sarežģītu tēmu, kas ir saistoša ļoti daudziem Ventspils un Latvijas iedzīvotājiem, īpaši šogad, kad rēķini par apkuri ir tik augsti. Puisis pētīja pasīvo māju būvniecības iespējas un devumu sabiedrībai. Mārtiņš atzinīgi izsakās par iegūtajām zināšanām: „Pirms darba uzsākšanas pat nezināju tādu terminu „pasīvā māja”, taču tagad lieliski izprotu visas priekšrocības, ko šāds mājas tips dod enerģijas taupīšanai. Pēc darba uzrakstīšanas esmu vēl vairāk pārliecināts, ka studēšu būvniecību.”

 

Savukārt Kristaps Smiltnieks plāno pievērsties militārajai karjerai, tāpēc pētniecisko darbu uztver kā lielisku iespēju sevi pierādīt šajā jomā un palielināt iespējas nākotnē kļūt par virsnieku. Ar padziļinātu interesi Kristaps jau no jūnija pētīja pētnieciskā darba tēmu. Pateicoties skolotājas palīdzībai, puisim bija iespēja iegūt informāciju Latvijas Valsts vēstures arhīvā, Latvijas Kara muzejā, kā arī bibliotēkās. Uz jautājumu, kas jādara, lai uzrakstītu izcilu zinātniski pētniecisko darbu, Kristaps atbild: „Pirmkārt, ir jāizvēlas interesanta un specifiska tēma, kas pārsteigtu žūriju, taču ar to vien nepietiek, tēmai ir jābūt tik interesantai, lai tā spētu aizraut arī pašu autoru.”

 

Šogad Ventspili valsts līmenī pārstāvēs divi darbi no divām dažādām skolām, kas ir liels sasniegums gan autoriem, gan skolām, gan pilsētai. Darba aizstāvēšana valsts līmenī ir ievērojams panākums, kas sniedz iespējas veiksmīgākajiem konkursantiem gūt atzinumu akadēmiskajās aprindās un atsevišķos gadījumos pat bez konkursa iekļūt augstskolu budžeta vietās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: