Ventspilī pēc katlumājas rekonstrukcijas pabeigšanas tiks izskatīta iespēja samazināt siltumenerģijas tarifu, preses konferencē informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, kurš uz šādu iespēju raugoties optimistiski.

Domes Finanšu un budžeta komisijā skatīts jautājums par to, kā norit abu pilsētas katlumāju rekonstrukcijas darbi, lai Ventas kreisā krasta katlumājā Brīvības ielā pilnībā pārietu no mazuta uz šķeldas izmantošanu apkurē, bet Pārventas katlumājā arī galvenokārt tiktu izmantots atjaunojamais energoresurss - šķelda.

Februāra sākumā katlumājā Brīvības ielā plānots iedarbināt abus jaunos apkures katlus, bet februāra otrajā pusē katlu māja varētu sākt strādāt ar pilnu jaudu. "Pēc tam, kad katlumāja būs sasniegusi plānotās jaudas, parādīsies arī faktiskās izmaksas vienas megavatstundas siltuma saražošanai. Tad dienas kārtībā būs jautājums par siltuma tarifa samazinājumu," informēja Lembergs.

Domes Finanšu un budžeta komisija uzdevusi pašvaldības SIA "Ventspils siltums" rūpīgi sekot līdzi plānotās jaudas apguvei un izskaitļot, kā veidosies siltumenerģijas ražošanas pašizmaksa, lai februāra beigās vai marta sākumā domes komisijā varētu izvērtēt, kāda ir siltumenerģijas ražošanas pašizmaksa, un lemt jautājumu par vēršanos pie Sabiedrisko pakalpojumu regulatora ar pieteikumu par tarifa samazināšanu.

"Pašlaik mēs neko precīzāk pateikt nevaram, jo, protams, ir dažādi aprēķini, bet svarīgi ir, ko parādīs prakse, jo izmaksas ir atkarīgas arī no šķeldas kvalitātes un tai skaitā no mitruma. Es pats personīgi esmu optimistiski noskaņots par to, ka reāli varētu pastāvēt iespēja siltuma tarifu Ventspilī samazināt," atzina Lembergs.

Jau ziņots, ka no 2012. gada 1. decembra Ventspilī par 16,7% tika palielināts siltumenerģijas tarifs, kas tagad ir 44,42 lati par megavatstundu (mWh). Situācija siltumenerģijas izmaksu ziņā pašlaik ir līdzīga visā Latvijā, daudzviet siltumenerģija maksā vēl dārgāk nekā Ventspilī, norādīja "Ventspils siltuma" preses pārstāve Inga Aulmane. Piemēram, par vienu mWh Rīgā jāmaksā 45,42 lati, Liepājā - 46,06 lati, Daugavpilī - 47,09 lati, Jelgavā - 49,52 lati.

Pašlaik "Ventspils siltums", kurinot ar šķeldu, saražo ap 16% siltumenerģijas, bet pēc abu katlumāju rekonstrukcijas ar šķeldu tiks saražots ap 80% no kopējā siltumenerģijas daudzuma. Veicot rekonstrukciju, samazināsies katlumājas ietekme uz gaisa kvalitāti, īpaši sēra dioksīda izmešu līmenis, kas ir ļoti svarīgi, jo tā atrodas dzīvojamo māju rajonā, skaidroja Aulmane.

Projekta kopējās plānotās izmaksas ir 12,5 miljoni latu bez pievienotās vērības nodokļa, tai skaitā Kohēzijas fonda finansējums ir seši miljoni latu jeb 50% no kopējām uz projektu attiecināmajām izmaksām.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: