Lai īpašums tiktu pienācīgi uzturēts, gan pašvaldības dzīvokļa īrniekam, gan privatizētā dzīvokļa īpašniekam ir jāievēro savi pienākumi.

Ir divu veidu maksājumi – īres maksa un pārvaldīšanas maksa. Īres maksu maksā pašvaldības dzīvokļu īrnieki, bet pārvaldīšanas maksu – privatizēto dzīvokļu īpašnieki, informē pašvaldības uzņēmuma Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) speciāliste darbā ar nekustamo īpašumu Sarma Jansone. Pārvaldīšanas maksu aprēķina mājas pārvaldnieks pēc Ministru kabineta noteikumiem vai arī to kopsapulcē nosaka paši īpašnieki, ja viņi vēlas maksāt vairāk, lai veiktu papildu remontdarbus. «Ministru kabineta noteikumos ir noteikts, kas pārvaldniekam obligāti jānodrošina. Ja dzīvokļu īpašnieki vēlas ko vairāk, viņi par to var lemt atsevišķi,» skaidro Jansone. Savukārt pašvaldības dzīvokļiem īres maksu nosaka pašvaldība. Īres maksā tiek iekļauta mājas pārvaldīšanas maksa un maksājums, kas tiek novirzīts dzīvojamās telpas uzturēšanai, piemēram, logu, ārdurvju, gāzes plīts nomaiņai. Īres maksa nav mainīta kopš 2007. gada.

 

Katru gadu līdz 1. aprīlim kāpņu telpās tiek izliktas atskaites par mājas iepriekšējā gada ieņēmumiem un izdevumiem. Bet līdz 15. oktobrim, vienlaicīgi ar plāniem par paredzētajiem remontdarbiem nākamajam periodam,- ieņēmumu un izdevumu atskaite par pirmo pusgadu. Neskaidrību gadījumā īrnieki un dzīvokļu īpašnieki var vērsties VNĪ ekspluatācijas daļā.

 

Dzīvokļa īpašnieka atbildību nosaka Dzīvokļa īpašuma likums. Likumā ir strikti nodalīta kopīpašuma daļa un atsevišķais īpašums. Ja privatizēta dzīvokļa īpašniekam par sava dzīvokļa iekšējām komunikācijām ir jāatbild, sākot no ēkas stāvvada, tad īrniekam atbildības robeža sākas pie vannas jeb izlietnes, bet dzīvokļa iekšienē esošas caurules VNĪ maina par saņemto īres maksu. Tāpat, ja privatizētajam dzīvoklim logus maina īpašnieks, tad pašvaldības dzīvoklim - VNĪ.

 

Saskaņā ar īres līgumu, dzīvokļa īrniekam ir pienākums uzturēt kārtībā dzīvojamo telpu un par saviem līdzekļiem veikt šādus remontdarbus:

 

  • kosmētisko remontu (griestu un grīdu krāsošanu, sienu krāsošanu un tapsēšanu);

  • radiatoru un cauruļvadu krāsošanu;

  • logu un durvju stiklošanu, krāsošanu, blīvēšanu, remontu un to furnitūras nomaiņu;

  • iekšējās elektroinstalācijas, elektroslēdžu un kontaktu remontu un nomaiņu;

  • ūdensvada un kanalizācijas ietaišu (krānu, ūdens sajaucēju, dušas, izlietnes, vannas, sēdpoda, skalojamās kastes, sifonu un lokano savienojumu) remontu un nomaiņu;

  • gāzes iekārtu un aparatūras tehniskās apkopes un remontu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: