Kamēr Latvijā vēl nav sākusies gripas epidēmija, mediķi iesaka jau laikus padomāt, kā pasargāt sevi no šīs infekcijas slimības. Vakcinācija ir pati efektīvākā metode.

Arī Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas procedūru kabinetā jau ir iespējams vakcinēties pret gripu. Ventspils slimnīcā pieejama kompleksā gripas vakcīna, kas aizsargā pret vairākiem gripas veidiem, kuri visvairāk šosezon apdraud iedzīvotājus.

Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi uzsver, ka katru gadu gripu pārslimo vismaz 10% iedzīvotāju. Vakcinācija ir vienīgais specifiskais gripas profilakses līdzeklis, un šobrīd ir piemērotākais laiks, lai vakcinētos. Poti pret gripu īpaši ieteicams saņemt tiem cilvēkiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un ir augsts gripas komplikāciju risks. Tie ir cilvēki, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds un asinsvadu, nieru un vielmaiņas slimībām, bērni un cilvēki, kuri vecāki par 65 gadiem, sociālās aprūpes iestāžu iemītnieki, pacienti, kuriem ziemas periodā plānota ārstēšanās stacionārā, īpaši ķirurģiskas operācijas, kā arī mediķi un sociālie darbinieki, kuri rūpējas par pacientiem ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs.

 

Pacientiem ar hroniskām slimībām, bērniem no 6 līdz 23 mēnešu vecumam, cilvēkiem no 65 gadu vecuma un grūtniecēm valsts 50% apmērā kompensē vakcināciju pret gripu. Par vakcināciju jājautā savam ģimenes ārstam.

Gripa ir akūta, sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus un izplatās gaisa pilienu veidā. Izplatītākās gripas pazīmes ir pēkšņs sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu laušanas sajūta, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, mokošs klepus.

Ventspils slimnīcas procedūru kabinetā iedzīvotāji var vakcinēties arī pret ērču encefalītu. Ērces mostas jau februārī, tādēļ tagad ir labākais laiks, kad uzsākt vakcinēšanos, lai līdz agram pavasarim paspētu veikt divas potes un nostiprinātos imūnsistēma.

Tāpat procedūru kabinetā var vakcinēties pret A un B hepatītu, kā arī saņemt tā saucamās ceļotāju vakcīnas pret dzelteno drudzi, holeru un vēdera tīfu, noformējot ceļotāju pases. Ar ārsta nozīmējumu kabinetā veic muskulāras un venozas injekcijas un venozus infūzus.

Procedūru kabinets darbdienās strādā no plkst. 16 līdz 18.30, bet brīvdienās – iepriekš par laiku vienojoties pa tālruni 63620980 vai 26787299.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: