Šodien Saeimā 2013.gada valsts budžeta pieņemšanas dienā pulcējušies pašvaldību vadītāji, kuri pauž uztraukumu, ka budžets radīs nepieciešamību samazināt dažādus izdevumus un neatrisinās naudas trūkumu ceļiem.

Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Guntis Blumbergs skeptiski raugās uz iespējām šodien ietekmēt budžeta skaitļus, jo "balsojums jau ir skaidrs''. Taču gan koalīcijas, gan opozīcijas deputātiem ir jāsaprot, ka vairākums pašvaldību nav apmierināti ar šo budžetu.

Kā uzskata Aizputes novada vadītājs Aivars Šilis, ja Saeima šodien budžetu pieņems pašreizējā redakcijā, tad pašvaldībai nāksies domāt, no kuriem izdevumiem atteikties. Viņš akcentēja, ka pašvaldības neesot piekritušas budžetā noteiktajam iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadalīšanas proporcijai, ka pašvaldībām nonāk 80% no IIN iekasētās summas. Vienošanās esot formulēta citādāk, apgalvoja Šilis.

Savukārt Ogres novada domes priekšsēdētājs Edvīns Bartkevičs vērsa uzmanību uz problemātisko situāciju ar ceļiem, kas radot problēmas arī citās jomās. Ogres pilsētai ceļu uzturēšanai nepieciešami 1,5 miljoni latu, bet valsts dotācija veido 170 000 latu. Pārvietojoties pa nekvalitatīviem ceļiem, tiek lauzti arī skolēnu autobusi. Pašlaik esot iespējams "salāpīt katru desmito bedri'', tāpēc Bartkevičs sola iedzīvotāju sūdzības par bedrēm uz ceļiem pāradresēt Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) un finanšu ministram Andrim Vilkam (V), jo Ogres novadam nebūs līdzekļu, lai šo problēmu atrisinātu.

Pašvaldību priekšsēdētāji šodien piedalās Saeimas sēdē, kurā tiek lemts par valsts budžetu 2013.gadam. Pašvaldību vadītāji ieradušies Saeimā, lai izteiktu kritiku pašreizējam budžeta projektam, kas neparedz valsts budžeta palielinājumam proporcionāli palielināt arī pašvaldību budžetu. Ja valsts budžets 2013.gadā tiek palielināts par 140 miljoniem latu, tad 119 pašvaldību budžets - tikai par 14 miljoniem latu.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) 24.oktobra sēdē nolēma aicināt visu pašvaldību vadītājus būt klāt Saeimas sēdē, kad galīgajā lasījumā pieņems budžetu. Galvenā prasība ir noteikt iedzīvotāju ienākuma daļu pašvaldību budžetos vismaz 85% apmērā vai arī kompensēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu pašvaldībām 32 miljonu latu apmērā.

LPS un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) 27.septembrī parakstīja valdības un LPS vienošanos un domstarpību protokolu par 2013.gada valsts budžetu. Dokuments paredz, ka nākamgad tiks saglabāta esošā proporcija IIN sadalē, kur 80% no iekasētā nodokļa nonāk pašvaldību budžetos, bet 20% - valsts budžetā. Vienlaikus tiks veidotas divas dotāciju programmas - 5,6 miljoni latu tiktu piešķirti novadu pašvaldībām ar zemākajiem attīstības indeksiem, bet 5,9 miljoni latu - četrām lielajām pilsētām ar zemākajiem ienākumiem - Daugavpilij, Rēzeknei, Jēkabpilij un Liepājai.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: