Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs pieprasījis Ventspils mēram Aivaram Lembergam izskaidrot vairāku pašvaldības lēmumu pieņemšanu, ko pats pašvaldības vadītājs jau nosaucis par speciāli ministra rīkotu akciju.

Sprūdžs saņēmis VARAM juristu atzinumu par Ģenerālprokuratūras iesniegto informāciju saistībā ar Aivara Lemberga darbību un vēstulē pieprasa trīs dienu laikā sniegt paskaidrojumu par konkrētu lēmumu pieņemšanas apstākļiem Ventspils pašvaldībā. Tajā pausta pārliecība, ka Lembergs rīkojies savās personiskajās un mantiskajās interesēs un pārkāpis valsts pārvaldes principus, likumos noteiktos lēmumu pieņemšanas ierobežojumus interešu konflikta situācijās, kā arī pašvaldības lēmējvaras un izpildvaras lēmumu pieņemšanas robežas un kārtību attiecībā uz vismaz 25 komersantiem.

 

"Ģenerālprokuratūras sniegtā informācija un VARAM juristu atzinums skaidri norāda, ka Aivars Lembergs ne mazāk kā 350 lēmumu pieņemšanā attiecībā uz vismaz 25 komersantiem, kas darbojas Ventspils pilsētā un Ventspilsbrīvostas teritorijā, un kuros viņš un viņa bērni - Līga Lemberga un Anrijs Lembergs - bija patiesie labuma guvēji, nonācis interešu konflikta situācijā," teikts VARAM izplatītajā paziņojumā.

 

«Ar ministra Edmunda Sprūdža vēstuli neesmu iepazīstināts, esmu izlasījis vien VARAM Sabiedrības informēšanas nodaļas šodien izplatīto un publicēto preses relīzi.

Neviens no tajā minētajiem apgalvojumiem neatbilst patiesībai, ko jau vairākkārt esmu uzsvēris, tai skaitā to, ka ar manā īpašumā esošajiem aktīviem iespējams iepazīties manā valsts amatpersonas deklarācijā. Uzskatu, ka tā ir speciāli rīkota ministra Edmunda Sprūdža akcija, izmantojot apsūdzībā ietvertu informāciju, kas ir publiski pieejama kopš 2008.gada augusta jeb jau vairāk nekā 4 gadus. Izskaidrojums tam ir vienkāršs – ja vēlēšanas notiktu šodien, Sprūdža pārstāvētā Reformu partija Ventspilī saņemtu 0.5% balsu, bet Latvijā – 3% balsu, tātad nepārkāptu 5% barjeru. Salīdzinājumam – par manis vadīto politisko partiju „Latvijai un Ventspilij” šobrīd balsotu vairāk nekā 50% vēlētāju,» situāciju skaidro Lembergs.

 

Viņš atzīst, ka šādas aktivitātes neizbrīna, jo līdz pašvaldību vēlēšanām, kas notiks 2013. gada jūnijā, palikuši tikai 7,5 mēneši: «Šādā veidā Sprūdžs atriebjas par manu uzdrīkstēšanos kritizēt nekompetentu, neprofesionālu viņa kā ministra darbu. Man izvirzīto apsūdzību jau četrus gadus skata Rīgas Apgabaltiesā, un, kamēr spēkā nav stājies notiesājošs spriedums, spēkā ir Latvijas Republikas Satversmes un Eiropas Cilvēktiesību konvencijas garantētais nevainības prezumpcijas princips.Jāatzīmē, ka šī nebūt nav vienīgā reize, kad kāds grib izmantot manu popularitāti, lai paaugstinātu savu ne visai augsto reitingu.»

 

Saskaņā ar Likumu "Par pašvaldībām", Lembergam trīs kalendāro dienu laikā ir jāsniedz rakstveida paskaidrojums par minētajiem pārkāpumiem, bet pēc tā izskatīšanas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs ar motivētu rīkojumu var atstādināt pašvaldības vadītāju no pienākumu pildīšanas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: