Jautājums par Ventspils pilsētas turpmāku dalību LPS ir atklāts un, ja LPS nereaģēs uz Ventspils pašvaldības priekšlikumiem, iespējams, būs jādomā par alternatīvas pašvaldību savienības veidošanu, šodien preses konferencē atzina Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

"Mūsu tālāka dalība Latvijas Pašvaldību savienībā ir atklāta. Mēs pagājušonedēļ esam nosūtījusi vēstuli par [LPS] ārkārtas domes sēdes sasaukšanu. Mani izbrīna tas, ka šodien ir trešdiena un nav reakcijas," norādīja Lembergs.

Vaicāts, kā Ventspils pašvaldība varētu rīkoties, ja LPS neatsauksies tās aicinājumam sasaukt LPS ārkārtas domes sēdi, lai noskaidrotu, vai pašvaldību pārstāvji iepriekšējā sēdē 26. septembrī ir atbalstījuši pašvaldību budžetā ieskaitāmās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) daļas 2013. gadā noteikšanu 80% apmērā, Lembergs pieļāva iespēju par alternatīvas pašvaldību apvienības veidošanu.

Izveidot alternatīvu pašvaldību savienību, kurā būtu pārstāvēta vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju, nav neiespējami, jo pietiekami liels iedzīvotāju skaits jau ir Rīgā, kas paziņojusi par savas dalības apturēšanu LPS. Lembergs nešaubās, ka jaunajai pašvaldību savienībai pievienotos arī daudzi novadi.

"Es domāju, saspringstot to var izdarīt un izveidot alternatīvu Latvijas Pašvaldību savienībai," rezumēja Lembergs.

Kā Ventspils pozīciju skaidroja pašvaldībā, pašlaik ir radusies situācija, ka LPS priekšsēdim Andrim Jaunsleinim un MK pārstāvjiem ir atšķirīgi viedokļi par LPS domes sēdē pieņemtā lēmuma būtību. Ņemot vērā to, ka pieņemtā lēmuma saturu var apliecināt institūcija, kas šo lēmumu ir pieņēmusi, Ventspils pilsētas domes skatījumā LPS ir jāorganizē atkārtota LPS domes sēde, kurā jāgūst apstiprinājums, ka lielākā daļa pašvaldību patiešām ir balsojušas par IIN daļu pašvaldību budžetos 2013. gadā 80% apmērā.

Ventspils pilsētas pašvaldība uzskata, ka lēmuma pieņemšana bijusi sasteigta, jo, lai arī starp LPS un Finanšu ministrijas sarunām un LPS domes sēdi bija četras darba dienas, kuru laikā tika precizēts un skaņots protokola teksts, MK sēdes laikā nācis klajā ar jaunu, iepriekš neapspriestu priekšlikumu, ar kuru pašvaldībām nebija iespējams savlaicīgi iepazīties, un lēmums tika pieņemts sasteigti, pamatojoties tikai uz Finanšu ministrijas prezentāciju LPS domes sēdes laikā.

Tāpēc Ventspils dome aicina LPS turpmāk organizēt tādu lēmumu pieņemšanas procesu, kur tiek nodrošināta lēmumu projektu kvalitatīva izvērtēšana un apspriešana pašvaldību starpā līdz LPS domes sēdēm, kā arī sēdes laikā.

Tāpat Ventspils dome rosina LPS izstrādāt savienības vadības un biedru turpmākās rīcības plānu, kas ietver pasākumu kopumu, lai 2013. gadā pašvaldību budžetā ieskaitāmā IIN daļa būtu ne mazāka kā 85%.


Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: