Ventas Balss iesaistījās bez vecākiem palikušu stārķēnu glābšanā. Aicinājumam palīdzēt atsaucās arī Latvenergo Ventspils elektrotīklu ļaudis.

Uz elektrības staba Zūru vecajā centrā, tieši iepretī Birutas Ķepalas mājai, pavasarī savu ligzdu iekārtoja stārķu pāris. Birutas kundze ievērojusi, ka kādus pāris mēnešus stārķēnus barojis tikai viens pieaugušais stārķis, laikam otrs gājis bojā. Taču 8. augustā nosities arī otrs pieaugušais putns.

Agrā rītā no ganību puses atskanējis skaļš troksnis, kā spēriens transformatora būdā. Nodzisusi elektrība un pēc laiciņa atkal iedegusies. Sieviete klausījusies – govis tā dīvaini maurojušas, bet lielā govs kaut kam riņķojusi apkārt. Atskrējusi kaimiņiene: «Jūsu ganībās guļ stārķis, tāpēc govis tā dīvaini uzvedas.» 

Zem elektrolīnijas gulējis beigts stārķis. «Varbūt vēja plūsma viņu uznesusi virsū elektrolīnijas atzaram uz transformatoru staciju. Stārķis saņēmis elektrības triecienu un nokritis,» spriež sieviete. Divi stārķēni, kas vēl nekad nebija lidojuši, nu palikuši bez apgādnieka.

Birutas kundze nekavējoties sākusi organizēt viņu glābšanu – zvanījusi pazīstamam ornitologam uz Rīgu, veterinārajam dienestam, novada domei, Slīteres nacionālā parka ornitologam –, taču nekur reālu palīdzību nav saņēmusi, vien atteikumu – tā ir dabiskā izlase. «Lai tā ir dabiskā izlase, taču nevaru skatīties, kā pie manas mājas nomirs stārķīši. Ja varu palīdzēt, tad to darīšu,» Birutas kundze neatlaidās, bet turpināja zvanīt – arī uz Ventas Balsi.

Ar laikraksta palīdzību tika sazvanīts Latvenergo, un jau pēc stundas bijuši klāt Ventspils elektrotīklu ļaudis ar pacēlāju. Taču, tiklīdz cilvēki sniegušies pēc putniem, tie pacēlušies spārnos savam pirmajam lidojumam. Vakarā jaunie putni atgriezušies ligzdā. Birutas kundze nu ir mierīga: «Tagad zinu, ka viņi izdzīvos.»

Tomēr notikušais vedina uz pārdomām. Cik gatavi esam palīdzēt nelaimē nonākušajiem dzīvniekiem? Diemžēl nav tādu institūciju, kam būtu dots šāds uzdevums. Tāpēc palīdzība ir tikvien kā labu siržu un atsaucīgu roku darbs. Paldies par to!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: