Turpmāk bīstamo suņu īpašniekiem pašiem būs jāapmaksā suņa atpazīšanas zīmes sagatavošana, kas varētu likt dzīvnieka īpašniekam uzņemties lielāku atbildību par cilvēkiem un dzīvniekiem bīstama suņa turēšanu.

To paredz valdības pieņemtie grozījumi noteikumos par kārtību, kādā suni atzīst par bīstamu, un prasībām bīstama suņa turēšanai.

Izmaksas saistībā ar īpašas sarkanas kaklasiksnas izgatavošanu bīstamā suņa atpazīšanai svārstās no 20 līdz 25 latiem atkarībā no tā, vai sunim ir vai nav implantēta mikroshēma. Līdz šim attiecīgās izmaksas tika segtas no valsts budžeta līdzekļiem.

Noteikumu projekts nosaka kārtību un kritērijus, kā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atzīst vai neatzīst suni par bīstamu sabiedrībai, un pieņem lēmumu par turpmāko rīcību ar suni, nosaka bīstama suņa reģistrācijas kārtību valsts aģentūrā "Lauksaimniecības datu centrs", kā arī nosaka prasības bīstama suņa turēšanai.

Noteikumi definē, ka suni var atzīt par bīstamu, ja tas uzbrucis un nodarījis vieglu, vidēji smagu vai smagu miesas bojājumu cilvēkam vai izraisījis viņa nāvi, uzbrucis citam dzīvniekam un to ievainojis vai izraisījis tā nāvi, ir agresīvs un rada draudus cilvēkam vai citam dzīvniekam.

Noteikumi paredz, ka PVD izvērtē iesniegumu par suņa uzbrukumu, izveido komisiju, kuras sastāvā ir speciālisti ar prasmēm suņu apmācības jautājumos un praktizējošs veterinārārsts. Komisija izvērtē suņa uzvedību, dokumentē izvērtēšanu un to uzņem ar videokameru, kā arī sagatavo atzinumu.

Pamatojoties uz dokumentiem un komisijas sniegto atzinumu, PVD pieņem lēmumu atzīt vai neatzīt suni par bīstamu. Ja suni atzīst par bīstamu, dienests informē valsts aģentūru "Lauksaimniecības datu centrs", kas informāciju ievada datubāzē, kā arī izgatavo un izsniedz bīstama suņa īpašniekam vai turētājam kaklasiksnu bīstama suņa apzīmēšanai.

Datu centrs datubāzē esošo informāciju par suni, tā īpašnieku un turētāju glabā 25 gadus.

Tāpat Zemkopības ministrija izvērtē nepieciešamību noteikt bargākus sodus par dzīvnieku turēšanas prasību pārkāpumiem, īpaši par bīstamo suņu turēšanas prasību pārkāpumiem.

Zemkopības ministrija jauno noteikumu projektu sagatavojusi, sadarbojoties ar sociālajiem partneriem, tostarp Dzīvnieku aizsardzības ētikas padomi, Latvijas Veterinārārstu biedrību, Latvijas Kinoloģisko federāciju un Latvijas Kinoloģisko apvienību.

Noteikumi attiecas uz suņu īpašniekiem, kuru saskaņā ar Zemkopības ministrijas aplēsēm ir apmēram 160 000.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: