Pēdējās pāris dienās Latvijas mobilo sakaru tīku klientu saņemtie mistiskie zvani veikti no paaugstinātas maksas starptautiskajiem numuriem, kurus tirgo kāda Belizas kompānija.

Paaugstinātas maksas numurus ar kodu "88213", no kuriem nakts vidū, visticamāk, izmantojot automātisku apzvanīšanas programmatūru, zvanīts simtiem Latvijas iedzīvotāju, tirgo Belizas firma "Premium TLC". Šī kompānija ir daļa no starptautiska biznesa, kas piedāvā visdažādākos paaugstinātas maksas numurus it kā dažādu pakalpojumu sniedzējiem.

Kompānijas mājaslapā ir saraksts ar teju visām pasaules valstīm un teritorijām (tostarp Antarktiku), uz kurām var pasūtīt paaugstinātas maksas numurus.

Zvani tika veikti uz dažādu Latvijas tīklu numuriem, tāpēc speciālisti uzskata, ka tā bija plānota starptautiska mēroga krāpnieciskās apzvanīšanas kampaņa. Kā izriet no tā sauktā "premium rate number" biznesa aprakstiem internetā, šādus starptautiskus numurus var nopirkt personas, kas vēlas sniegt padomus, informāciju, mārketinga vēstījumus vai izklaides pakalpojumus ar balss sarunu vai nospēlējot zvanītājam ierakstu.

Šie pakalpojumi pēc būtības nav krāpnieciski, ja zvanītājs apzinās, ka par papildu maksu klausīsies savu horoskopu, anekdotes, ceļojuma vai ārzemju nekustamā īpašuma piedāvājumu u.tml. Ienākums no paaugstinātas maksas zvaniem sadala operatori un pakalpojumu sniedzējs.

Interneta aprakstos, kurus parasti rakstījuši paaugstinātās maksas numuru tirgotāji, tiek solīti pasakaini ienākumi. Taču citos avotos informē, ka ar šādiem numuriem bieži izmanto apšaubāmas un krāpnieciskas metodes, lai piesaistītu zvanītājus, tostarp tūkstošiem mobilo numuru apzvanīšanu, lai apmulsuši cilvēki uz tiem atzvanītu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: