Staigāja pa Mēness virsmu, uzbūvēja raķeti, palaida Space Shuttle misijā, izgāja kosmosā un veica eksperimentus Starptautiskajā kosmosa stacijā – tie ir tikai daži no uzdevumiem, ko pagājušajā nedēļā veica trīs latvieši ASV Kosmosa raķešu centra apmācībās.

Ventspils Augsto tehnoloģiju parka valdes locekle Dana Reizniece kopā ar skolēniem Annu Cirmani un Alekseju Sazonovu nupat atgriezušies no Alabamas, kur piedalījās starptautiskajā nometnē "International Space Camp".

Nometne ilga nedēļu, un tajā dalībnieki no 22 valstīm intensīvās apmācībās apguva teorētiskās un praktiskās zināšanas, kas nepieciešamas kosmonautiem. Papildus notika nodarbības par kosmosa izmantošanu jauniešu izglītībā, zinātnē un tautsaimniecības attīstībā, kā arī unikālas tikšanās ar ASV kosmosa programmu leģendām.

To vidū bija arī Hubble teleskopa inženieris, septiņu (!) doktora grādu īpašnieks un sešreiz kosmosā lidojušais Storijs Masgreivs, kā arī 1914. gadā Rīgā dzimušais Georgs fon Tīzenhauzens – Mēness gājēja izstrādātājs un izcilā raķešu inženiera Vernera fon Brauna komandas loceklis.

NASA apmācības organizē jau 20 gadus. To mērķis ir popularizēt kosmosu, veicināt jauniešu interesi par tehnisko izglītību. Šogad pirmo reizi iespēja piedalīties tika dota arī diviem Latvijas jauniešiem, kas uzvarēja VATP un Izglītības un zinātnes ministrijas organizētajā konkursā "Mums pieder debesis!" projekta „Kosmosa tehnoloģijas – iespējas izglītībai un ekonomikas attīstībai" ietvaros.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: