Šodien Latvijas būvnieku asociācijas skates „Gada labākā būve Latvijā’ 2011” balvu pasniegšanas ceremonijā kategorijā „Restaurācijas darbi” par labāko atzīta Ventspils Livonijas ordeņa pils restaurācijas 2. kārta, kuru veica būvniecības firma „Pilsbūve”.

„Pilsbūve” 2011. gada  nepilnos vienpadsmit mēnešos veica Livonijas ordeņa pils Jāņa ielā 17, Ventspilī nozīmīgāko telpu – kapelas, kapitula zāles, ordeņa brāļu guļamtelpas, ēdamtelpas atjaunošanu, mūra sētas rekonstrukciju un renovāciju, kā arī pils un tās kompleksā ietilpstošo ēku fasāžu restaurāciju, ar to noslēdzot Latvijas brīvvalsts laikā veikto valsts nozīmes kultūras pieminekļa atjaunotni atbilstoši Ventspils pilsētas domes apstiprinātajai koncepcijai un SIA „Konvents” izstrādātajiem projektiem.

Pateicoties būvnieku pietātei, amata meistaru prasmīgumam un restauratoru rūpīgajam darbam, vairota objekta kultūrvēsturiskā vērtība, iegūta sakārtota vide un ļoti nozīmīgas vēstures liecības, kas apliecina Ventspils Livonijas ordeņa pils īpašo nozīmi Latvijas būvvēsturē un arhitektūrā. Atjaunotās senceltnes telpas pārsteidza ar interesantiem atradumiem un greznām interjera detaļām - izpētes gaitā atklāts plašs ziedu gleznojums, kas datējams ar 17. gs., līdz šim nezināmi 19. gs. sienu krāsojumu fragmenti, durvju portāla apgleznojumi un Latvijas mēroga retums – pils kapelā atklātie trīs senie iesvētīšanas krusti, kas visticamāk attiecināmi uz 14.-15. gadsimtu.

Neskatoties uz negaidītajiem atklājumiem un dinamiskām projekta izmaiņām, būvuzņēmējs darbus veica teicamā kvalitātē, turklāt spēja organizēt darbus un resursus tā, lai, būves nodošana ekspluatācijā notiktu savlaicīgi. Jāuzsver, ka būvniecība un restaurācijas darbi bija jāveic, nepārtraucot muzeja darbību – speciālistu darbu, ekspozīcijas apskates iespējas un vērienīgu pasākumu norisi, ko būvuzņēmējs nodrošināja, demonstrējot augstu vadības kvalitāti, koordinēšanas prasmi un pienācīgu darba kultūru.

Balvas „Gada labākā būve Latvijā’ 2011” piešķiršana ir svētki būvniekiem un visiem, kuri līdztekus Ventspils pilsētas domei finansē, uzrauga un īsteno Eiropas reģionālās attīstības fonda projektu „Livonijas ordeņa pils kompleksa Ventspilī rekonstrukcijas, renovācijas un ekspozīcijas izveide”. Par ERAF līdzekļu izlietojumu atbildīgā iestāde ir Kultūras ministrija, uzraudzību veic Centrālā finanšu līguma aģentūra, bet projekta vadības grupā ietilpst Ventspils pilsētas domes izpilddirektors Aldis Ābele, arhitekts Pēteris Blūms, būvuzraugs Raido Tālbergs, PVSIA „Ventspils nekustamie īpašumi”, pašvaldības iestāde „Ventspils muzejs”, Ventspils pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļa, Attīstības pārvalde, Projektu ieviešanas nodaļa un atbilstoši funkcijām arī citu nodaļu speciālisti.

ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: