No šodienas Ventspils slimnīcā gan pieaugušos pacientus, gan bērnus sāks pieņemt viens no savas jomas vadošajiem speciālistiem Latvijā – gastroenterologs Jānis Alksnis.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Siliniece atklāj, ka līdz šim Ventspilī gastroenterologa konsultācijas nebija pieejamas, tādēļ ventspilniekiem, lai nokļūtu pie šī speciālista, bija jāmēro ceļš uz citām pilsētām. Ņemot vērā iedzīvotāju lielo interesi par šo pakalpojumu, slimnīca ir nodrošinājusi tā pieejamību. «Esmu ļoti gandarīta, ka mums ir izdevies piesaistīt tik augsti kvalificētu speciālistu ar lielu pieredzi,» norāda Siliniece.

Slimnīcas galvenais ārsts Dainis Gīlis informē, ka iesākumā dr. Alksnis no Rīgas uz Ventspili brauks un pacientus pieņems divas reizes mēnesī. Taču, ja pieprasījums pēc šī pakalpojuma būs lielāks, slimnīcas vadība lems par iespējām pieņemšanas rīkot biežāk.

Šobrīd gastroenterologa konsultācijas nav iekļautas valsts apmaksāto pakalpojumu klāstā, tādēļ pagaidām pacientiem tās būs jāapmaksā pašiem. Viena vizīte pie speciālista izmaksās 12 latus. Tā kā tas ir maksas pakalpojumus, ģimenes ārsta vai cita speciālista nosūtījums nav obligāti nepieciešams, taču tas būtu ļoti vēlams. Vislabāk būtu, ja pacientam jau iepriekš tiktu veikti rutīnas izmeklējumi, lai gastroenterologs varētu vispusīgi izvērtēt pacienta veselības stāvokli, nepieciešamības gadījumā konsultējot par papildus izmeklējumiem, kā arī nozīmējot ārstēšanu.

Vizītē pie gastroenterologa jāvēršas cilvēkiem ar gremošanas traucējumiem. Kuņģa–zarnu trakta saslimšanas ir viena no mūsdienu straujā laikmeta pazīmēm. Stress, neregulāra ēšana, ilgstoša sēdēšana pie datora, mazkustīgums, biežās kafijas pauzes organismam rada lielu slodzi, kā rezultātā kuņģa–zarnu trakta apvidū parādās dažādi nepatīkami simptomi. Daudzi cilvēki ik dienas sadzīvo ar šīm sajūtām, pieciešot dedzināšanu kuģī vai mokoties ar aizcietējumiem, un nemaz neapzinās, ka tā ir nopietna saslimšana, kuru iespējams izārstēt.

Jo ātrāk tiks uzsākta ārstēšana, jo vieglāk un ar labākiem rezultātiem tā noritēs. Daudzi ar šo problēmu mēģina tikt galā saviem spēkiem, dzerot zāļu tējiņas un reklamētos medikamentus, tomēr gastroenterologi iesaka vismaz vienu reizi savu organismu pārbaudīt pie speciālista, lai pārliecinātos, ka nepatīkamo sajūtu iemesls nav kāda nopietna saslimšana. Turklāt mediķi labāk zinās pateikt, kurus medikamentus dzert, bet no kuriem labāk atturēties.

Biežākās sūdzības, ar ko cilvēki nāk pie gastroenterologa, ir dedzināšana pakrūtē un aiz krūšu kaula. Šo simptomu nedrīkst ignorēt – ir jānoskaidro tā cēlonis, it īpaši cilvēkiem pēc 45 gadu vecuma, kad pieaug nopietnu organisku saslimšanu, piemēram, kuņģa–zarnu trakta audzēju, risks.

Pacienti uz vizīti pie gastroenterologa var pierakstīties, zvanot uz Ventspils slimnīcas reģistratūru pa tālruni 63624665.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: