Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīva vairs nepiešķirt nepilsoņa statusu Latvijā dzimušajiem bērniem nav klupšanas akmens valdošajai koalīcijai, šodien preses konferencē savu viedokli pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs.

"Valdošajai koalīcijai klupšanas akmeni es nesaskatu, jo koalīcijas līgumā ir atrunāts, ka visi jautājumi par izmaiņām likumdošanā, kas saistīta ar pilsonību, tiek pieņemti pēc konsensus principa, tas ir, ja kāds no koalīcijas partneriem iebilst, tad tālāk jautājums nevar tikt virzīts," sacīja Lembergs. Tā kā nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) kategoriski iebilst Vējoņa Saeimā iesniegtajam likumprojektam "Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem", koalīcijā šis jautājums nevar tikt atbalstīts, pārliecināts Lembergs.

"Ja nacionālā apvienība iebilst, tad līdz ar to viņi darbojas atbilstoši koalīcijas līgumam, un kādam no citiem partneriem nav nekāda pamata kaut ko vispār runāt, jo viņi jau uzreiz ir pateikuši savu pozīciju. Jau iepriekš, pirms koalīciju veidoja, viņi [nacionālā apvienība] bija skaidri pateikuši, ka ir pret šāda veida izmaiņām," turpināja Ventspils mērs.

Līdz ar to Lembergam neesot saprotama Vējoņa iniciatīva un tas, kāpēc prezidents šo likumprojektu iesniedza Saeimā, zinot, ka nebūs rezultāta. "Domāju, ka prezidents ļoti labi zina šos politiskos apstākļus un politisko spēku salikumu Saeimā," sacīja Lembergs.

Komentējot pašas iniciatīvas būtību, Lembergs pauda viedokli, ka nepilsoņiem pašiem jāļauj izvēlēties, vai viņu bērnam piešķirt pilsonību: "Es uzskatu, ka tomēr lēmēji par bērnu ir vecāki. Viennozīmīgi. (..) Kā jūs varat viņam uzspiest pilsonību?" vaicāja Lembergs.

Kā ziņots, Vējonis iesniedzis Saeimai likumprojektu "Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem". Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

"Latvija ir demokrātiska un mūsdienīga Eiropas valsts, un ir jāpieliek visas pūles, lai turpinātu Latvijas valsti attīstīt un stiprināt. Latvijas izglītības sistēma spēj sagatavot un audzināt krietnus, godprātīgus un atbildīgus cilvēkus, kas ir Latvijas patrioti un kam ir stingra piederība Latvijai," uzsver Vējonis.

Pēc likumprojekta pieņemšanas izmaiņas attiektos uz aptuveni 50 līdz 80 jaundzimušajiem gadā. 2016.gadā nepilsoņa statuss tika piešķirts 52 bērniem.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -2
    i 14.09.2017, 18:06:18

    TIEŠI TĀ!
    ..."nepilsoņiem pašiem jāļauj izvēlēties, vai bērnam piešķirt pilsonību" vai nē.

  • -10
    Latvija pāri visām! 14.09.2017, 19:41:42

    Interesanti, kā ir ar pilsoņu bērniem?
    Vai arī var izvēlēties vai neizvēlēties bērniem LR pilsonību vai nepilsonību?

  • -2
    Novadnieks 15.09.2017, 11:12:07

    Kas vainas vienam otram nepilsonim,ja dzīvo lepnā mājā,brauc ar "krutu" mašīnu un pats nokāries ar zeltu.Piebildīšu ka savu bagātību šādi daudzi nepilsoņi ir ieguvuši pateicoties pilsoņiem,kuri viņiem to bagātību ir sastrādājuši ar savu verdzisko darbu un nodokļu maksāšanu.Nav ko čīkstēt par tiem nepilsoņiem kā par kaut kādiem apbižotiem nabadziņiem.Lielākā daļa no viņiem dzīvo kā dieva azotē un vienīgais ko viņi vēlas ,tas ir vēlēt parlamentu,kurš ātrāk vai vēlāk pieņemtu lēmumu par Latvijas pievienošanu Krievijai.Tādi elementi visā pasaulē sevi uzskata par visa noteicējiem.
    Ja čigāni un ebreji izklīda pa pasauli vēl saprotamu iemeslu dēl.tad mūsu lielās kaimiņvalsts piederīgie klaiņo apkārt,jo sevi uzskata pašiem varenākiem,un visur pieprasa ar sevi runāt krieviski,visur viņiem vajag pilsonību.
    Nemaz nebrīnītos,ka Kremlī tiek izskatīts jautājums par citu galaktiku rusifikāciju.
    Kurzemniek,ja sadomā kaut ko iebilst,tad nesāc te vemt pat naciķiem un visādas citādas aplamības.

  • -9
    sanny 15.09.2017, 13:12:09

    Novadnieks tu esi garigi slims personazs !!! Mans ieteikums tev dzivot tagatne un censties aizmirst pagatni .

  • -2
    Novadnieks 15.09.2017, 16:27:25

    Ne tu zini ,kas ir garīgs , ne tu zini ,kas ir slims. Ja gribi šeit diskutēt ar sev līdzīgām cacām , tad ieliec tēmu par biksīšu ieliktnīšiem vai gēla nagiem. Vai tik ar savu komentāru netrāpīju tev uz "varžacīm ",ka tā uzvilkies?

  • -7
    Latvija pāri visām! 15.09.2017, 14:09:19

    Kāpēc man vemt uz nacikiem? Tie tāpat ir intelektuāli apdalīti, dumi un netālredzīgi ļautiņi,
    par kuriem balso šiem līdzīgie.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: