Šodien Latvijā notiek pašvaldību vēlēšanas, kurās Ventspilī līdz šim nobalsojuši nedaudz mazāk par 39%, bet novadā - 32,4 procenti. Vēlēšanu iecirkņi būs atvērti līdz pulksten 22. 

Ventspils novada 12 iecirkņos balsis nodevuši 3024 no 9326 balstiesīgajiem, bet pilsētas 13 iecirkņos balsojuši 9334 no 24312. Starp Latvijas lielākajām pilsētām šodien pašvaldību vēlēšanās līdz pēcpusdienai visaktīvākie balsotāji bijuši Rīgā, turpretī mazākā aktivitāte joprojām saglabājusies Jelgavā. Līdz plkst.16 pašvaldību vēlēšanās Latvijā kopumā nobalsojuši gandrīz 40% vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Ventspils mērs Aivars Lembergs, dodoties balsot uz vēlēšanu iecirkni, šodien atzina, ka jūtoties kā pirms eksāmena. "Ceram nolikt eksāmenu. Gatavojošies esam, bet eksāmens ir eksāmens," sacīja Lembergs. Vaicāts, kādu novērtējumu cer sagaidīt no vēlētājiem, viņš izteica cerību, ka "virs vidējā".

Lembergs atturējās sīkāk prognozēt savas un konkurentu izredzes un iespējamo balsu sadalījumu jaunajā domes sasaukumā. "Lai paiet šī diena, nav palikušas tik daudz stundas [līdz iecirkņu slēgšanai]. Konkurentu izredzes lai prognozē politologi," teica Lembergs. Vaicāts, kur sagaidīs vēlēšanu rezultātus, viņš minēja, ka droši vien pie televizora ekrāna.

Pārventas bibliotēkā izvietotajā 263.vēlēšanu iecirknī pirmajās 15 minūtēs pēc iecirkņa atvēršanas bija nobalsojuši pieci vēlētāji, pastāstīja iecirkņa priekšsēdētāta Inese Rītele. Rinda pie iecirkņa rīta agrumā neesot veidojusies. Vaicāta par vēlētāju aktivitāti trijās iepriekšējās balsošanas dienās, Rītele atzina: "Aktivitāte bija, cilvēki gandrīz visu laiku nāca. Bija brīži, kad bija vairāk, bija brīži, kad nebija neviens, bet tā droši vien ir visur. Kopumā līdz šim aktivitāte mūsu iecirknī ir puslīdz vienāda kā citos gados," atzina Rītele.

Nekādu pārkāpumu vai pārpratumu līdz šim neesot bijis: "Ir brīži, kad nedaudz jāpalīdz vēlētājiem, jāpaskaidro balsošanas kārtība, bet principā vēlētāji ir ļoti disciplinēti un zinoši."

Pārventas bibliotēkā izvietotajā vēlēšanu iecirknī katru dienu iepriekšējās balsošanas laikā bijuši dažādu partiju deleģēti novērotāji. Arī šorīt iecirknī bija ieradušies divi novērotāji. Viens no viņiem, Mārtiņš Nierliņš, pastāstīja, ka esot brīvprātīgais novērotājs. Skaidrojot, kādēļ izvēlējies būt par novērotāju, viņš teica: "Lai būtu taisnīgas vēlēšanas un lai viss būtu ļoti precīzi." Vaicāts, vai ir konstatēti kādi pārkāpumi, viņš norādīja: "Nē, viss ir ideāli."

Latvijā lielākā aktivitāte bijusi Ērgļu pagastā, kur nobalsojuši jau 18,24%, bet Kurzemes līderis ar vairāk nekā 12% ir Rojas novads. 

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Krišs Daugulis 03.06.2017, 21:18:29

    Bail nau?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: