Salīdzinot ar 2015.gadu, kura laikā patērētāji sāka pierast pie vienām no zemākajām degvielas cenām pēdējo gadu laikā, šogad - februārī un martā - notikušas augšupejošas izmaiņas degvielas biržas tirgū un tās pamazām sākušas skart arī Latvijas degvielas tirgu, sacīja "Virši-A" nozares eksperts Arnis Andrianovs.

Kopš šī gada janvāra naftas cena biržā ir pieaugusi par aptuveni 20%, savukārt dīzeļdegvielas biržas cena kopš janvāra ir pieaugusi aptuveni par 60 ASV dolāriem tonnā, savukārt benzīna cena - aptuveni par 90 ASV dolāriem tonnā. Šādas izmaiņas martā pamazām sāka atspoguļoties arī degvielas cenā, kas novērojams Latvijas degvielas uzpildes stacijās, uzsver eksperts.

Turpmākās tendences 2016.gadam gan esot neiespējami prognozēt, jo, piemēram, 2015.gads sākās ar biržas cenu kāpumu, taču gada vidū tam sekoja būtisks kritums, kas ilga līdz pat šī gada sākumam.

Salīdzinājumā ar pārējām Baltijas valstīm patlaban būtiskas starpības Latvijas un Lietuvas degvielas cenām neesot novērojamas, savukārt Igaunijā līdz ar akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanu februārī ir izveidojusies dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cenas starpība par aptuveni desmit centiem litrā, salīdzinot ar Latvijas un Lietuvas dīzeļdegvielas cenām. 95 markas E klases benzīnam būtiska cenu starpība neesot novērojama nevienā Baltijas valstī.

Kā ziņots, naftas cenas pasaules tirgū ceturtdien piedzīvojušas kāpumu otro tirdzniecības sesiju pēc kārtas saistībā ar ASV dolāra vērtības samazināšanos.

ASV vieglās jēlnaftas "West Texas Intermediate" (WTI) cena maija piegādēm ceturtdien tirdzniecības sesijas noslēgumā palielinājusies par 0,02 dolāriem - līdz 38,34 dolāriem (33,67 eiro) par barelu.

Savukārt Londonas "Brent" jēlnaftas cena tirdzniecību noslēdza ar kāpumu par 0,34 dolāriem - līdz 39,6 dolāriem (34,78 eiro) par barelu.

Analītiķi norāda, ka naftas cenu pieaugumu veicinājis ASV dolāra vērtības kritums pēc ASV Centrālās bankas vadītājas Dženeta Jellenas otrdien paustās piesardzīgās nostājas attiecībā uz turpmāku procentu likmju paaugstināšanu valstī.

Tāpat naftas tirgus turpina koncentrēties uz pārmērīgajām enerģijas piegādēm pasaulē, kas kavē naftas cenu ievērojamāku pieaugumu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: