NATO ir jābūt gatavai aizsargāt Baltijas valstu gaisa telpu, vizītes laikā Lietuvā paziņojis ASV un NATO spēku Eiropā komandieris Filips Marks Brīdlovs.

"Patrulēšana Baltijas valstu gaisa telpā ir miera laika misija, bet es domāju, ka aliansei ir jābūt gatavai gaisa telpas aizsardzības misijai," Brīdlovs otrdien teica žurnālistiem Viļņā pēc tikšanās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti un Bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Jonu Vītautu Žuku.

Arī ASV vēstnieks NATO Daglass Lūts pagājušajā nedēļā runāja par nepieciešamību izveidot mehānismu, lai sabiedroto iznīcinātāji, kas veic patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā, krīzes gadījumā varētu pildīt arī gaisa telpas aizsardzības funkcijas.

Tas nozīmē, ka Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā izvietotie iznīcinātāji varētu veikt arī kaujas uzdevumus.

Lietuvas Bruņoto spēku komandieris Žuks sacīja, ka kara gadījumā gaisa patrulēšanas misijas lidmašīnu iesaiste kaujas darbībās pašlaik nav noregulēta un Lietuva vēlas, lai tiktu noteikta kārtība, kādā NATO patrulēšanas iznīcinātāji drīkst piedalīties kaujas uzdevumos, lai nepieciešamības gadījumos vērstos pret gaisa telpas pārkāpējiem miera laikā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: